Ga direct naar inhoud

Top 10 dieren en planten op de heide

Op de heide leven soorten die je op andere plekken niet ziet. Bekijk op deze pagina welke 10 dieren en planten je tegen kunt komen op de heide.

Zandhagedis

Zandhagedis

De zandhagedis heeft veel vijanden. Meestal is hij ze voor door razendsnel in de planten weg te duiken. Als het echt niet anders kan, laat hij een deel van zijn staart los.

Ree

Reeën leven op de overgang van loofbos en heide. Daar vinden ze alles wat ze nodig hebben; voedsel en een plek waar ze rustig kunnen liggen herkauwen. En als een ree doodgaat? Dan staan er allerlei insecten klaar om het kadaver op te ruimen. Bekijk hier waar je reeën kunt spotten

Ree op de heide

Ree

Edelhert

Iconische bewoner van de heide en bossen op de Veluwe. Je kunt hem spotten in Nationaal Park Veluwezoom, Deelerwoud, Leuvenumse Bossen en Planken Wambuis. In september breekt de bronsttijd aan. Met veel lawaai (burlen) probeert het mannetje een groep hindes bij elkaar te krijgen en een harem te vormen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. De mannetjes voeren flinke gevechten met elkaar.

Edelhert burlen op de heide

Edelhert

Groene zandloopkever

Vooral op warme dagen zie je ze voor je op het zandpad wegrennen. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller zandloopkevers rennen en vliegen. Het valt dan niet mee om ze goed te bekijken. Voordat je het weet zijn ze alweer weg. Lees hier meer over deze tropisch groene sprinter

Groene zandloopkever

Groene zandloopkever

Nachtzwaluw

Zodra de schemering valt vliegt de nachtzwaluw eropuit om nachtvlinders, muggen, kevers en andere grote insecten te vangen.

Nachtzwaluwen zoeken bij volle maan

Nachtzwaluw

Gewone dopheide

Op de hei kun je ook dopheide tegenkomen, vooral op nattere plekken. Gewone dopheide bloeit iets eerder dan struikheide, vanaf juni/juli. Zie je een gaatje in het bloemetje van de dopheide? Dat is het werk van een hommel die snel wat nectar kwam gappen.

Heideblauwtje op dopheide

Dopheide met heideblauwtje

Gentiaanblauwtje

Wat een wonderlijke verschijning is het toch, het gracieuze gentiaanblauwtje. Een vlindertje dat met ingeklapte vleugels nauwelijks opvalt. Dat beeld verandert totaal als het mannetje zijn tintelblauwe bovenzijde toont; een verrassing voor het oog.  Lees hier waarom dit vlindertje steeds zeldzamer wordt

gentiaanblauwtje

Gentiaanblauwtje

Adder

Bekend van het gezegde ‘een addertje onder het gras’, maar in de natuur inmiddels behoorlijk zeldzaam. De adder leeft vooral in het noordoosten van Nederland, zoals in het Dwingelderveld, Veluwezoom en Fochteloërveen. Je herkent de adder aan het overduidelijke zigzagpatroon op zijn rug. De ogen zijn rood met verticale pupillen. De adder is de enige giftige slang die in Nederland voorkomt.

Adder op de heide

Adder

Driehoornmestkever

De driehoornmestkever verzamelt bolletjes mest van reeën en konijnen. Onder de grond maken de kevers een nestkamer. Ze zetten de eitjes daarin af en laten de mest achter als eten voor de larven.

Driehoornmestkever

Driehoornmestkever

Ree op bloeiende heide