Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand (Friesland)

Waar: Nationaal Park Schiermonnikoog

Het Rif, Schiermonnikoog in het najaar
5 uur 13
15,14 km

Over de route

Schiermonnikoog is één van de weinige gebieden van Nederland waar de natuur grotendeels het landschap vormt. Wind en zee maken de dienst uit. Het proces van stuivend zand en groeiende duinen kun je met eigen ogen aanschouwen.Tijdens het wandelen door het Nationaal Park Schiermonnikoog maak je kennis met deze dynamiek en met de talrijke planten en dieren die er leven.

Waar kun je starten

Het Baken
Het Baken is dé plek voor het boeken van natuurexcursies, het uitzoeken van activiteiten of om een accommodatie te reserveren. Je kunt er ook terecht voor algemene informatie over Schiermonnikoog. In de tentoonstelling maak je op interactieve wijze kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt.

Wat kom je onderweg tegen?

Westerplas

1. Westerplas

De Westerplas is één van de schaarse plekken op het eiland met zoet water. De plas is in de jaren zestig ontstaan na de aanleg van de stuifdijk en duinstrook aan de westkant van Schiermonnikoog. Op en rondom de plas is het een komen en gaan van vogels die je heel goed kunt zien vanuit de kijkhut even verderop. In het najaar strijken waterrallen, op weg naar het zuiden, er neer om even bij te tanken. Je zult ze waarschijnlijk niet zien. Maar als je denkt een gillend speenvarken te horen, dan is het zeker een waterral.

Het Rif

2. Het Rif

Aan je linkerhand zie je een enorme vlakte: het Rif van Schiermonnikoog. Hier lag het dorp tot de 18e eeuw. Met hoogwater stroomt tegenwoordig een deel van het Rif onder. Aan de randen van het Rif wachten wadvogels rustig op het volgende laagwater. Het Rif van Schiermonnikoog is begroeid met  zeekraal en schorrenkruid, dat in het najaar een intens rode kleur krijgt. In dat seizoen zitten de struiken rechts van het pad, zoals duindoorn, vol met bessen. Trekvogels op weg naar warmere landen, komen er massaal op af.

Duinvalleien

3. Duinvalleien

In de valleien waar je nu tussendoor loopt, bloeit in mei en juni volop het hondsviooltje, samen met spaanse ruiter en orchideeën. Deze typische duinplanten groeien hier weer omdat Natuurmonumenten bomen en struiken heeft weggehaald. Duinvalleien zijn plekken die regelmatig door de wind kaal gestoven worden tot aan het grondwater, waardoor er heel bijzondere planten groeien. De afgelopen tientallen jaren zijn er veel meststoffen in gewaaid. Zonder ingrijpen zou er een bos ontstaan.

Praktische informatie

  • Schiermonnikoog, Restaurant Nodestraun

  • Strandopgang de Marlijn

  • Drink- & Eethuis De Berkenplas

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes