Sinds de terugkeer van de wolf in Drenthe, na 150 jaar, is er in Drenthe een felle discussie ontstaan over dit roofdier. Natuurmonumenten zet zich al 117 jaar in voor natuurlijke processen in de Nederlandse natuur en wij beschouwen de wolf als een verrijking. Wij sluiten onze ogen niet voor de dilemma’s, maar de wolf heeft net als andere dieren recht op een plek in ons land.
Er zijn drie wolvenwelpen gezien in de regio Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân. Dit blijkt uit de monitoring van wolvenactiviteit in het gebied. Dit is de eerste keer dat er welpen zijn geboren in dit territorium sinds de wolf terug is in Nederland. Eerder deze zomer werd bericht over geboren welpen op de Midden– en Noord-Veluwe.
Dit voorjaar broedden in totaal vijf paartjes kraanvogels in het Drents-Friese wold. Boswachter Rudmer Veenstra bevestigd “We hebben al vier vlieg vlugge jongen gezien, één paartje heeft zelfs twee jongen grootgebracht.”
Drenthe kende een bijzondere periode afgelopen weken. Zes dagen storm. Daar waar Eunice voornamelijk wind bracht, nam storm Franklin vooral heel veel water mee. En dat hebben we in Drenthe gemerkt! De Drentse hoofdvaart en de Beilervaart stonden overvol en sluizen liepen over. Mede dankzij de enorme waterbuffercapaciteit in de Drentse natuurgebieden, zoals Dwingelderveld en het Drents Friese Wold, bleef de schade beperkt.
Het onderduikershol, gelegen langs de gele route in Berkenheuvel, is een bekende bestemming. Vanaf 28 februari wordt het raster verplaatst. Hierdoor zullen wandelaars en fietsers geen Sayaguesa runderen meer op het pad tegenkomen. Natuurmonumenten verkleint zo het aantal ontmoetingen tussen bezoekers en grazers.
De kudde Sayaguesa runderen in het Drents Friese Wold leeft in een natuurlijk verband. Koeien met kalfjes en stieren leven samen met elkaar in een groot bos- en heidegebied. Het hele jaar door is natuurlijk gedrag te zien.
In de winter verandert het gedrag van de Sayaquesa-runderen in het Drents-Friese Wold. Dan valt de kudde uit elkaar en zoeken ze andere voedsel- en schuilplekken op.
Ook in de zomer zijn de Sayaquesa-runderen hard aan het werk. Door te grazen houden ze het landschap open. Maar in de tussentijd gebeurt er van alles in de kudde.
De grote machines in het natuurherstelproject LIFE Going up a level in het Drents-Friese Wold zijn verdwenen, het gebied is natter geworden en de natuur kan het weer overnemen.