Een wetenschappelijke commissie en een klankbordgroep gaan zich buigen over de toekomst van groot wild in de Zuidoostelijke Veluwe. In 2001 begon Natuurmonumenten met een natuurlijker vorm van wildbeheer in het Deelerwoud, waarbij edel- en damherten niet meer werden afgeschoten. Om te onderzoeken hoe dit natuurlijker wildbeheer er in de toekomst uit zou moeten zien, nodigde Natuurmonumenten de twee groepen uit om hierover mee te denken.
Natuurmonumenten beheert op de Veluwe een afschotvrij gebied: het Deelerwoud en een deel van de Veluwezoom. In het Deelerwoud is het aantal damherten de voorbije vijftien jaar sterk toegenomen. Helaas is het aantal verkeersaanrijdingen ook verdubbeld en hebben buren in toenemende mate last van vraatschade. Daarom schiet Natuurmonumenten sinds vorig jaar weer een aantal dieren in de randen van het Deelerwoud. Dit jaar worden 198 damherten geschoten. De kern van het gebied blijft afschotvrij. Er wordt niet geschoten op edelherten en wilde zwijnen.
In het Deelerwoud wordt vandaag een protestactie georganiseerd. Aanleiding is het besluit van Natuurmonumenten om in de randzone van het gebied damherten af te schieten. Voor ons was dat een complexe afweging. Na vijftien jaar niet te hebben ingegrepen in populaties zien we ons nu genoodzaakt deze maatregel te nemen, vanwege de toename van verkeersongevallen en schade. We hebben dan ook begrip voor de teleurstelling van deze actievoerders. Ons streven is en blijft om zoveel mogelijk ruimte te geven aan wilde dieren in Nederland. Tegelijkertijd vragen we alle betrokkenen om met ons mee te denken over hoe we gezamenlijk ons streefbeeld waar kunnen maken: meer leefruimte voor wilde dieren.
Sinds 2001 krijgen wilde dieren in het grootste gedeelte van het Deelerwoud de ruimte. Vanf 2014 geldt dit ook voor een deel van Veluwezoom. Dit is een gevolg van de agenda Wilde Dieren, waarin Natuurmonumenten zoekt naar een natuurlijker wildbeheer op de Veluwe. Een plek waar wild zoveel mogelijk op een natuurlijke manier kan leven. Echter om wildaanrijdingen en schade bij buren te voorkomen worden dieren in de bufferzone rondom het gebied afgeschoten. De verwachting was dat de populaties edelherten en damherten zich zouden stabiliseren. Dit blijkt niet het geval bij de damherten. Die geven in de huidige aantallen bosbouwschade bij omliggende terreineigenaren. Bovendien is het aantal aanrijdingen in de omgeving toegenomen. Een gezamenlijk beheerplan Oost-Veluwe is in de maak, gericht op preventie van schade door wilde dieren. Voor nu geldt dat de bufferzone wordt vergroot, waardoor er voorlopig meer damherten geschoten zullen worden.