Ga direct naar inhoud
Nieuws

Trechters van doek voor onderzoek

03 mei 2021 | Felix Engels

In het Deelerwoud zijn tot half juni trechters van doek te zien. Ze zijn geplaatst voor onderzoek. De trechters vangen poep op van rupsen die hoog in de boom leven. Hoeveel poep er in de trechters valt, zegt wat over de hoeveelheid rupsen.

Eiken in het Deelerwoud

Waarom willen we dat weten?

Door de neerslag van zwaveldioxide en stikstof gaat het slecht met oude eikenbossen op de Veluwe, zoals hier. De bodem verzuurt en daardoor kunnen de bomen niet voldoende voedingsstoffen opnemen. Onderzoekers willen kijken of het helpt om eenmalig steenmeel toe te dienen. Ze hopen dat de verzuring zo kan worden teruggedraaid. Op 10 plekken op de Veluwe, waaronder het Deelerwoud, is vorig jaar steenmeel uitgestrooid. Onderzoekers kijken nu welke effecten dat heeft op de bodem, de planten en de dieren. Ze gaan bijvoorbeeld na of de zuurgraad van de bodem verandert, of het daardoor beter gaat met de bomen, of er meer rupsen zijn en daarmee meer voedsel voor bosvogels.

Een van de trechters waarmee rupsenpoep wordt opgevangen

Een van de trechters waarmee rupsenpoep wordt opgevangen

Wie voert het uit?

Het onderzoekprogramma wordt betaald door de Provincie Gelderland. Verschillende organisaties werken samen, zoals de Wageningen Universiteit en de Radboud Universiteit. Natuurmonumenten stelt een stukje Deelerwoud beschikbaar om het onderzoek mogelijk te maken.

Blijf op het pad

Het is belangrijk dat je op de paden blijft. Niet alleen omdat het bos het thuis is voor veel dieren die daar in rust moeten kunnen leven. Je zorgt er zo ook voor dat dit onderzoek goed kan worden uitgevoerd.

Meer weten?

Meer over het onderzoek met steenmeel lees je hier > 

Susanne Blommaert
Felix Engels