Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zomertip: blik op oneindig in het Deelerwoud

23 juni 2022 | Felix Engels

Tijdens deze wandeling in het Deelerwoud kun je - letterlijk - je blik op oneindig zetten, want wat kun je ver kijken! Maar vergeet vooral niet om ook af en toe je ogen op de grond te richten, want daar is iets interessants te ontdekken.

Vergezicht in het Deelerwoud

Een echte Veluwse wandeling maak je als je de rode-pijltjesroute door het Deelerwoud volgt vanaf parkeerplaats Hoog Deelen (tegenover Museum Vliegbasis Deelen). Je loopt flinke stukken door het bos, afgewisseld met uitgestrekte heide waar je heel mooie vergezichten hebt. Neem dus een verrekijker mee, want misschien spot je wel dam- of edelherten. Soms hoor je het zachte kró kró van de raaf, en met een beetje geluk laat hij zich zien.

Wat kruipt daar nou?

Ook laag bij de grond is er veel te beleven. Vooral in het zandige stuk aan de rand van de heide. In dit jaargetijde kun je er een insect aan het werk zien dat wat lijkt op een uit de kluiten gewassen mier met een oranjerood deel aan zijn achterlijf. Het zou zomaar kunnen dat dit beestje een piepklein steentje tussen de voorpoten houdt.

 

Grote rupsendoder sleept steentje naar haar nest

Grote rupsendoder sleept steentje naar haar nest

Grote rupsendoder sleept prooi naar haar nest

Blijf even naar de grond kijken

Het gaat hier om de grote rupsendoder. Klinkt vervaarlijk voor een insect van maximaal 2,5 cm lang, het is vooral een interessant beestje. Blijf dus vooral even staan als je hem - of eigenlijk haar - spot. In haar eentje gaat het vrouwtje op zoek naar een rups, vaak groter dan zijzelf! - die ze verlamt en meesleept naar haar nest. Je ziet een gaatje in de grond, wat het begin is van een tunneltje van zo'n 20 cm diep. Daar sleept de grote rupsendoder haar prooi naartoe en legt er een ei op. Ze maakt het gangetje weer dicht en sluit het af met een steentje. Zowel het slepen met de rups als met het steentje kun je met wat geluk nu zien.

Eenmaal uit het ei heeft de larf voldoende voedsel om een goede start te maken. Volwassen rupsendoders - een soort graafwesp - leven van nectar. Je zou ze dus ook op een bloem kunnen zien zitten.

Rode-pijltjesroute in het kort:

  • start bij Parkeerplaats Deelen, tegenover Museum Vliegbasis Deelen
  • afwisselend bos en heide
  • lengte zo'n 7,5 km
  • af en toe een bankje onderweg
  • goed aangegeven met rode pijltjes
  • verrekijker aanbevolen
  • Tip: gebruik je verrekijker ook om insecten op de grond te spotten! Gezeten op een bankje of staand van een afstandje kun je ze zo supergoed observeren.
Susanne Blommaert
Felix Engels