De digitale wereld, buitenspelen en natuurbeleving hebben soms meer met elkaar gemeen dan we denken. Met het QR-codepad in het Grintenbos brachten we de drie werelden bij elkaar. Samen met de kinderen het bos in, op zoek naar de QR-codepaaltjes en met het scannen van de code krijgen ouders of begeleiders ter inspiratie een idee aangereikt voor een spel of activiteit.
Een wandeling om het donker te ervaren. Dat is genieten. Zaterdag 29 oktober as. is er weer een wandeling met bijzondere belevingsmomenten tijdens de Nacht van de Nacht in het Buurserzand.
Toen ik 12 jaar geleden begon bij Natuurmonumenten was het Grintenbos al een begrip. En we mogen met gepaste trots zeggen dat het nog steeds een succesvol project is. Rond de 2000 kinderen per jaar die een ochtend komen leren en spelen in het Grintenbos. De verwondering op kindergezichten tijdens hun ontdekkingstocht in de natuur geeft vrijwilligers de energie om continu alles uit het project te halen.
Eindelijk konden we weer starten met de natuureducatie-programma’s in het Grintenbos. Een vrijwilligersteam ging met goede moed en veel gezelligheid twee jaar stof en vuil te lijf in de Kateaker, het houten gebouw in het Grintenbos. Al bijna 20 jaar lang brengen praktisch alle basisschoolkinderen uit Haaksbergen een bezoek aan dit bos.
De natuurherstelmaatregelen in Buurserzand worden hervat na een winterstop van ongeveer drie maanden. Er wordt in verschillende deelgebieden gewerkt; vorig jaar is met name gewerkt aan de west- en oostkant van Buurserzand. Dit jaar komen de andere delen aan de beurt.
Januari, een nieuw jaar en veel mensen die zich aan de goede voornemens proberen te houden. Variërend van goede eetgewoonten, ommetjes-apps, stappentellers en ‘wandel-de-corona-en-kerstkilo’s-weg’. Dus ik deed een rondje langs mijn collega’s. Ik ga wandelen en neem mee ….
We gaan op drie locaties in Haaksbergen jonge bomen aanplanten. Linde, lijsterbes, hazelaar, zoete kers en haagbeuk vormen nieuw bosplantsoen. Soorten die van nature voorkomen in Twente. Sommige groeien uit tot bomen, andere blijven struiken die bloeien en bessen dragen. Vogels, insecten en andere dieren kunnen zich tegoed doen aan de vruchten.
Het komt steeds vaker voor dat natuurliefhebbers aangeven dat ze best eens willen helpen. Niet structureel maar af en toe de handen uit de mouwen steken voor het natuurgebied waar ze van houden. We maakten hiervoor de activiteit ‘Help de boswachter’, met succes. De tweede ochtend staat op de planning.
We recreёren erop los in de Twentse natuur. Er liggen prachtige routenetwerken. Met knooppunten, trails en paden verbinden we de mooiste natuurbelevingsplekken met elkaar. Hoe vreemd is het dan dat we de verbindingsroutes juist voor die natuur vaak niet die nodige aandacht geven.
In en rond ons Natura 2000-gebied Buurserzand werken we samen met de gemeente Haaksbergen en de provincie Overijssel aan natuurherstel. Meer weten over de werkzaamheden?