Natuurherstel op drie locaties in Haaksbergen
We gaan op drie locaties in Haaksbergen jonge bomen aanplanten. Linde, lijsterbes, hazelaar, zoete kers en haagbeuk vormen nieuw bosplantsoen. Soorten die van nature voorkomen in Twente. Sommige groeien uit tot bomen, andere blijven struiken die bloeien en bessen dragen. Vogels, insecten en andere dieren kunnen zich tegoed doen aan de vruchten.
Open plekken in het Buurserzand
In het bos langs de Buurserstraat zijn een aantal open plekken gemaakt. Deze plekken blijven open en hier mag heide zich ontwikkelen. De werkpaden die de aannemer gebruikte om het bos in te gaan en het hout af te voeren, gaan we inplanten. Deze paden groeien dan weer dicht. De boompjes voorzien we van een koker om ze te beschermen tegen vraat- en veegschade door reeën. ‘Vegen’ is het schuren met het gewei door reeën. Hierdoor kunnen de boompjes afsterven.
Nieuw bosplantsoen voor het Grintenbosch
In het Grintenbosch plantten we in 2019 al bomen en struiken aan. Niet alle bomen hebben het gered. Van het bosplantsoen, de jonge boompjes en struiken, zijn er veel kapot gegaan. De oorzaak zoeken we in de droge zomers van 2019 en 2020. We gaan hier weer bosplantsoen inplanten om meer diversiteit in het bos te krijgen. Een aantal struiken dragen bessen, ideaal voer voor vogels. Omdat door de droge zomers ook een behoorlijk aantal volwassen bomen stierven, planten we ook enkele tientallen nieuwe bomen aan.
Meer diversiteit voor het Rutbeekveld
Op het Rutbeekveld zijn in 2017 een aantal open plekken gemaakt in het bos. Dit bos bestaat voornamelijk uit lariks. Om ook op deze plek meer diversiteit te krijgen planten we hier ook bosplantsoen aan. Het bosplantsoen planten we in groepjes aan. We plaatsen er een raster omheen. Ook hier willen we vraat- en veegschade door met name reeën voorkomen.