Ontdek meer over hoe landmetingen in het verleden én in het heden worden uitgevoerd op zaterdag 10 september in het Bergherbos. Op de top van de Hettenheuvel, het hoogste punt van het Bergherbos, ligt een belangrijk referentiepunt voor de landmeetkunde. Dit punt is nu toegankelijk voor publiek. Om dit te vieren organiseert het Kadaster in samenwerking met Natuurmonumenten op zaterdag 10 september van 10:00 tot 14:00 informatieve wandelingen voor jong en oud vanaf parkeerplaats de Hettenheuvel om te laten zien en te vertellen hoe landmetingen vroeger en nu worden uitgevoerd.
De patrijzenwerkgroep Montferland heeft op 15 en 16 maart 2022 een speciale haag geplant. Voor hun geliefde patrijs natuurlijk. In totaal zijn maar liefst 1000 struikjes de grond in gegaan. De haag staat aan de Bosweg in Zeddam, op een perceel van Natuurmonumenten bij het Bergherbos en is gesponsord door Montferland Waterwingebied Vitens.
Eind februari worden de -in 2013 gereconstrueerde- loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog in het Bergherbos opgeknapt. Zo kunnen bezoekers deze relicten uit de Eerste Wereldoorlog weer jaren beleven.
Op deze plek wordt de beukenlaan vervangen door een laan met lindes. De meeste beuken zijn zo slecht dat de kans op ongevallen te groot wordt. Een linde is beter bestand tegen droogte en druk van asfalt. Voor vleermuizen zijn maatregelen getroffen. In december zullen de werkzaamheden tot tijdelijke afsluiting leiden.
De MTB-route in het Bergherbos is bijzonder populair. De mooie route moet regelmatig onderhouden worden. Natuurmonumenten krijgt hierbij hulp van vrijwilligers. Op zaterdag 27 november staat weer een onderhoudsdag gepland. Doe je ook mee?!
In het Bergherbos valt van alles te beleven voor gezinnen met kinderen. Van Speelnatuur van OERRR tot een app waarbij je door echte loopgraven loopt en uitdagende wandelroutes met een uitkijktoren als hoogtepunt.
In het Bergherbos liggen acht Kochbunkers, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in allerijl gebouwd zijn ter verdediging van het Duitse Rijk. Eén daarvan is afgelopen jaar zichtbaar en toegankelijk gemaakt (dit dankzij het Interreg-project ‘Zicht op heden en verleden’).
Rondom het Bergherbos ligt een bijzonder akkercomplex, dat zich in deze tijd van het jaar van zijn mooiste kant laat zien. Wuivende graanvelden met rogge, gerst, haver en met akkerflora als korenbloem, klaproos en kamille.
Letterzetter en lariksbastkever houden huis in het Bergherbos, waardoor we een noodkap gaan uitvoeren. Het gaat voornamelijk om een stuk bos dat gelegen is ten zuiden van de Beekseweg tussen Beek en Zeddam. Daar staan fijnsparren en lariksen die aangetast zijn door deze kevers.