Kevers tasten bomen aan in het Bergherbos
In het Bergherbos gaan we een noodkap uitvoeren. Het gaat voornamelijk om een stuk bos dat gelegen is ten zuiden van de Beekseweg tussen Beek en Zeddam. Daar staan fijnsparren en lariksen die aangetast zijn door de letterzetter en lariksbastkever. “Om verdere verspreiding van de kevers en daarmee gepaarde boomsterfte te voorkomen, moeten we alle fijnsparren en lariksen in dit gedeelte nu verwijderen.”, licht boswachter Erwin Grob toe.
Droogte verzwakt fijnspar en lariks
De letterzetter en lariksbastkevers zijn kevers die leven onder de bast van fijnsparren. Gezonde bomen kunnen best tegen wat vraat van deze kevers. Verzwakte bomen niet. Door de droogte van de laatste jaren zijn zowel fijnspar als lariks erg verzwakt en slaan de kevers hard toe. Met als gevolg dat hele stukken bos dood zijn of dood zullen gaan.
Verspreiding voorkomen
Boswachter Erwin Grob legt uit waarom deze ingrijpende maatregel nodig is: “De afgelopen jaren hebben we al heel wat hectares fijnspar verwijderd om verspreiding van de letterzetter te voorkomen. Helaas blijft, door de aanhouden droogte, de letterzetter zich steeds verder verspreiden. En heeft het bos er nog een plaag, in de vorm van de lariksbastkever, bij gekregen. Het is natuurlijk zonde van dit mooie stuk bos, maar als we nu niet ingrijpen dan wordt de overlevingskans van nog gezonde naaldbomen in de rest van het Bergherbos steeds kleiner.”
Bos blijft bos
We planten de kale stukken deels opnieuw in en ook op natuurlijke wijze zal er weer boomgroei ontstaan. Het bos dat zo ontstaat is een gemengd bos dat minder kwetsbaar is. Er komt hier dus wel weer bos terug, maar we moeten even geduld hebben.”
Om bezoekers goed te informeren, staan in het gebied zelf ook informatieborden met informatie over de situatie.
Grob: “We snappen heel goed dat het er ingrijpend uit kan zien voor liefhebbers van het bos. Als mensen nog vragen hebben kunnen ze ons uiteraard bellen”.
Kantoor Natuurmonumenten Achterhoek, boswachter Erwin Grob, tel.: 0575-55 55 60.