Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vernieuwen van laan op landgoed De Bijvanck

01 december 2021 | Philip Hassan

Op deze plek wordt de beukenlaan vervangen door een laan met lindes. De meeste beuken zijn zo slecht dat de kans op ongevallen te groot wordt. Een linde is beter bestand tegen droogte en druk van asfalt. Voor vleermuizen zijn maatregelen getroffen. In december zullen de werkzaamheden tot tijdelijke afsluiting leiden.

Beukenlaan

Kroonsterfte geeft kans op ongevallen

Door kroonsterfte zijn de meeste beuken aan deze laan op landgoed De Bijvanck dood of erg slecht. Beginnend vanaf de kroon van de boom worden de beuken steeds meer aangetast tot ze uiteindelijk doodgaan. Daarmee wordt de kans op ongevallen te groot: bij wind is er grote kans dat er (grote) dode takken naar beneden komen of er zelfs een hele boom omvalt. De boswachter gaat daarom de laan vervangen.

Tijdelijke afsluiting

De laan zal tijdens de werkzaamheden in december tijdelijk worden afgesloten. Aanwonenden en klanten van de manege kunnen gebruik maken van een omleiding via de achteringang van de manege via de Julianalaan, de laan richting Huis De Bijvanck. Uiteraard proberen we de afsluitingsperiode tot een minimum te beperken. De drafbaan is voor de manege, tijdens het vellen van de bomen, niet toegankelijk. Het gebied landgoed De Bijvanck blijft via de andere toegangen gedurende de werkzaamheden verder gewoon bereikbaar voor wandelaars.

Vervangende woonruimte voor vleermuizen

Enkele bomen werden bewoond door vleermuizen. Om ervoor te zorgen dat de dieren geen last hebben van de werkzaamheden, hebben boswachters de laatste maanden diverse maatregelen getroffen. De holtes zijn ontoegankelijk gemaakt voor invliegen van vleermuizen. Daarnaast hebben we de dieren vervangende woonruimte aangeboden. U kunt deze speciale vleermuiskasten zien hangen in het bosgedeelte achter de manege.

Inplanten met linde

Een laan kenmerkt zich door bomen van dezelfde soort, van dezelfde leeftijd, in een vaste structuur geplant. Ook deze laan houden we graag in stand. Natuurmonumenten gaat daarom begin 2022 opnieuw inplanten. Dit keer met lindes, zelfde boomsoort als bij de Julianalaan. Deze mooie inheemse boomsoort heeft meerdere voordelen: lindes kunnen beter tegen droogte en tegen de druk van het asfalt. Daarnaast verteert het blad van een linde sneller, zodat de weg schoner blijft en er grote kans is dat de bermen mooier, bloemrijker worden. Door opnieuw in te planten blijft de structuur van een laan intact En dat is ook belangrijk voor dieren als vleermuizen, die van dergelijke structuren gebruik maken voor hun vliegroutes.

Het vernieuwen van de laan kunnen de boswachters uitvoeren mede dankzij subsidie van de provincie Gelderland. Het werk wordt uitgevoerd door Breuer Hoveniers & Landschapswerk B.V. uit Winterswijk.

Heeft u nog vragen? Voor meer informatie over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de boswachters van Natuurmonumenten Achterhoek via [email protected].

Provincie Gelderland
Anouk Ballot
Philip Hassan