Ga direct naar inhoud

Veelgestelde vragen over MTB-vignetten en ruiterlabels

Bekijk hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over MTB-vignetten en ruiterlabels.

Mountainbiken in het Bergherbos

1.  Waarom moet ik een MTB-vignet of ruiterlabel kopen?

Omdat de MTB-routes en ruiterpaden intensief gebruikt worden, is het voor de veiligheid essentieel dat ze goed worden onderhouden. Met de opbrengst van de vignetten kan Natuurmonumenten het onderhoud van deze paden en het beheer van de omliggende natuur bekostigen. Natuurmonumenten krijgt hiervoor geen geld van de overheid. Lees hier verder wat we zoal aan onderhoud doen.

2.  Waar kan ik een MTB-vignet-vignet of ruiterlabel kopen?

Dit kan online op de website van Natuurmonumenten. Je krijgt het vignet en/ of label dan binnen drie tot vijf werkdagen in de bus, maar je kunt direct op pad met de bevestiging die je in je mail krijgt. Klik hier voor het MTB-vignet en klik hier voor het ruiterlabel. Daarnaast kun je vignetten en labels kopen bij sommige bezoekerscentra van Natuurmonumenten en op tal van locaties in de omgeving van Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en het Bergherbos/Montferland.

Bekijk de verkooppunten van MTB-vignetten

Bekijk de verkooppunten van ruiterlabels

3.  Wat als mijn vignet of label nog niet binnen is, maar ik wil al gaan mountainbiken/paardrijden?

Als je het vignet of label hebt besteld maar nog niet ontvangen, is de orderbevestiging die je per mail krijgt geldig als bewijs. Als de BOA daar om vraagt kun je een geprinte versie tonen, of de mail op je telefoon.

4.  Kunnen clubs of verenigingen korting of vrijstelling krijgen?

Nee, dat is helaas niet mogelijk.

5.  Ben ik strafbaar als ik zonder MTB-vignet of ruiterlabel gebruik maak van de routes?

In de gebieden waar een MTB-vignet of ruiterlabel verplicht is ben je strafbaar als je zonder fietst of rijdt. MTB-vignetten zijn verplicht op de routes in Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, Bergherbos-Montferland, Voorsterbos-Waterloopbos en Beetsterzwaag. Een ruiterlabel is verplicht op de ruiterpaden in Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en het Bergherbos-Montferland. In de andere natuurgebieden mag je ook alleen fietsen of rijden op de daarvoor aangegeven paden en is een MTB-vignet of ruiterlabel gewenst. Daar ben je niet strafbaar als je zonder fietst of rijdt. 

6. Heb ik een MTB-vignet nodig als ik met een gravelbike op een MTB-route fiets?

Ja, dan heb je een MTB-vignet nodig. Let op: in de gebieden van Natuurmonumenten mag je met je gravelbike alleen op mountainbikeroutes rijden die groen of blauw geclassificeerd zijn door de NTFU. Verder ben je als gravelbiker welkom op fietspaden. Klik hier voor meer informatie.

6.  Waarom is er geen landelijke pas?

Een landelijke pas lijkt voor de hand liggend, maar is in de praktijk erg lastig uitvoerbaar. Verschillende organisaties willen dit het liefst op hun eigen manier regelen.

7.  Hoe lang is een vignet/ label geldig?

Het MTB-vignet en ruiterlabel zijn een kalenderjaar geldig, dus van 1 januari tot en met 31 december in het jaar zichtbaar op de sticker of ruiterlabel. Als je de pas van het volgende kalenderjaar wat eerder koopt, bijvoorbeeld al in november, is die direct geldig.

8.  Waarom zijn MTB-paden vaak zo smal?

Paden worden zoveel mogelijk in Single Track aangelegd. Deels omdat we zo een speelse route kunnen aanleggen, deels vanwege de kosten. Een pad dat twee keer zo breed moet worden, kost ook twee keer zoveel. In Nationaal Park Veluwezoom zijn de paden wat breder zodat ze in twee richtingen kunnen worden gereden.

9. Waarom is een ruiterlabel duurder dan een MTB-vignet?

Ruiterpaden zijn breder en daardoor duurder en er wordt minder van deze paden gebruik gemaakt, waardoor de kosten over een kleiner aantal gebruikers moet worden verdeeld.

10. Waarom blijft de sticker/ het MTB vignet niet goed op mijn fiets zitten?

Waarschijnlijk heb je de fiets schoongemaakt met een schoonmaakmiddel waar siliconen in zitten, zoals Glassex. Hierdoor blijft de sticker niet goed zitten. Maak het stuk waar je de sticker wilt plakken opnieuw goed, schoon met veel water en door goed te poetsen. Als het frame droog is kun je de sticker opplakken. Een tweede reden kan zijn dat het te koud was toen je de sticker opplakte. Als het bij het opplakken onder de tien graden is dan werkt de sticker ook niet goed. 

11. Kan ik een nieuw MTB-vignet en/ of een ruiterlabel krijgen als ik de oude ben kwijtgeraakt?

Helaas sturen wij bij verlies geen nieuw vignet of ruiterlabel toe. Zie ook onze algemene voorwaarden voor MTB-vignetten en de algemene voorwaarden voor ruiterlabels. Â