Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Waterloopbos

Waterloopbos waterloopkundige modellen

Bos vol waterloopkundige modellen

In het Waterloopbos hebben Nederlanders leren werken met water. Onze wereldwijde bekendheid als waterland danken we aan al het onderzoek dat in dit bos heeft plaatsgevonden. Een bijzondere plek in de Noordoostpolder waar we trots op mogen zijn.

Dick Buitenhuis

ir. Vera de Bruin

Boswachter van dit gebied

Meer over Waterloopbos

Over het gebied

Rijksmonument Waterloopbos is een historisch openlucht laboratorium in een prachtig polderbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos. Het bos is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Gemarkeerde wandelroutes leiden je langs de modellen van waterwerken die als ruïnes in het bos liggen.

Laboratorium

De talrijke modellen van het Waterloopbos danken we aan het voormalige Waterloopkundig Laboratorium De Voorst. De oudste modellen dateren uit de jaren vijftig, de tijd van de wederopbouw waarin grote waterwerken werden aangelegd. Daar was veel onderzoek voor nodig. De ruimte voor het uitvoeren daarvan werd gevonden in dit jonge polderbos waar water in overvloed was.

In het bos werden zowel Nederlandse als buitenlandse havens, rivieren en kusten als wetenschappelijk model nagebouwd. Van de haven van Bangkok tot de kust van Denemarken, van de Willemstunnel in Rotterdam tot de haven van IJmuiden. In totaal hebben er meer dan 200 verschillende onderzoeken plaatsgevonden.

Buren redden bos

Met de komst van de computer werd het veldwerk geleidelijk aan overbodig. In 1996 sluit het laboratorium. Bijna viel het bos begin jaren negentig ten prooi aan bungalowbouw die alle historie zou uitwissen. Dat wordt voorkomen dankzij actie van omwonenden. Eind 2002 verwierf Natuurmonumenten deze plek en werd het Waterloopbos veiliggesteld.

Natuur in het Waterloopbos

In het bos kun je goed zien hoe snel de natuur werkt. Veel modellen zijn overwoekerd door mossen, planten en bomen. Er zijn veel plaatsen waar vogels en kleine zoogdieren schuilen. In het water is nieuw leven ontstaan. Er zijn allerlei libellen, vlinders, vissen, kikkers en salamanders te vinden.

Op veel plaatsen hoor je water stromen. Langs dat water groeien bijzondere planten zoals tongvaren en jaagt de ijsvogel op visjes. Ook de beekjuffer en grote gerande oeverspin voelen zich hier thuis. En in het najaar barst het er van de paddenstoelen. Er zijn meer dan 400 soorten geteld. Al die elementen geven het Waterloopbos een sprookjesachtige sfeer. Een bos waar na iedere bocht weer een verrassing wacht.

Zelf het Waterloopbos ontdekken

Ontdek het Waterloopbos zelf en wandel een van de routes die starten bij Paviljoen Het ProefLab//. Je kan kiezen uit drie gemarkeerde wandelroutes en twee rolstoelroutes. Wie graag verder wandelt, kan terecht in het aangrenzende Voorsterbos.

Boek over de historie

Meer weten? In 2017 is een boek uitgebracht over de historie van het Waterloopbos. Een prachtig boek vol met verhalen van oud medewerkers van het laboratorium. Onder andere te koop in Paviljoen Het ProefLab// of online verkrijgbaar. https://www.uitgeverijblauwdruk.nl/waterloopbos

European Route of Industrial Heritage

Rijksmonument Waterloopbos is lid van de European Route of Industrial Heritage (ERIH). ERIH is een toeristisch netwerk van industrieel erfgoed in Europa. De website van ERIH vertegenwoordigt meer dan 1850 interessante locaties door heel Europa. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Waterloopbos

Nieuws

Direct naar

Waterloopbos

Wat wij hier doen

Ontwikkelagenda Waterloopbos

Natuurmonumenten heeft een plan gemaakt voor het behoud en de verdere ontwikkeling van het Waterloopbos. Een plek waar onze geschiedenis levend wordt gehouden en de natuur de ruimte krijgt. De komende tien jaar willen we tien modellen restaureren, zoals de haven van IJmuiden, het model Maascentrale en de Libische oliehaven. Voor kinderen komt er een groot waterspeelmodel en het model Deltagoot wordt een kunstwerk van meer dan 200 meter lang