In arboretum Poort Bulten staat een zaailing van de witte paardenkastanje. De boom waar Anne Frank op uitkeek vanuit haar onderduikadres. Een boom die veel betekenis voor haar had, haar enige contact met de natuur. Arboretum Poort Bulten is een park met 1000 verschillende soorten bomen. Een groot aantal bomen hebben een eigen verhaal, specifieke afkomst of een emotionele betekenis voor bezoekers. Dit bomenpark heeft echter als park op zich ook een speciale geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog vonden Amerikaanse en Engelse piloten er een schuilplek.
Er bestaat al heel lang een gelukkige verbintenis tussen schapen, herder en hond. In schaapskooi Achter ’t Zaand in Lhee, aan de rand van het Dwingelderveld, is dat nog steeds zo. Door de corona-maatregelen zijn er op en rond het erf van de schaapskooi aanpassingen.
Nederland is rijk aan bijzondere cultuurlandschappen waar de geschiedenis - zichtbaar en onzichtbaar - haar sporen heeft achtergelaten. Cultureel erfgoed bestaat dan ook niet alleen uit stenen gebouwen. Midden-Delfland is zo’n ‘groen monument’. Hier staan zowel gebouwen als hele stukken landschap in de steigers.
Aan de Schie, tussen Rotterdam en Delft, ligt de Schiezone. Hier wandel je tussen de polderbloemen, kom je de koeien van de boer tegen en stuit je op de archeologische patronen in het landschap.
De Tankenberg op landgoed Egheria is omgeven door sagen en legenden. Volgens een van de verhalen staat hier aan het begin van de jaartelling een tempel gewijd aan Tanfana, een Germaanse vruchtbaarheidsgodin.