Ga direct naar inhoud

Midden-Delfland: Groen erfgoed in de steigers

Nederland is rijk aan bijzondere cultuurlandschappen waar de geschiedenis - zichtbaar en onzichtbaar - haar sporen heeft achtergelaten. Cultureel erfgoed bestaat dan ook niet alleen uit stenen gebouwen. Midden-Delfland is zo’n ‘groen monument’. Hier staan zowel gebouwen als hele stukken landschap in de steigers. De boswachters van Natuurmonumenten werken hier onder andere aan het herstel van Buitenplaats De Tempel, maar ook wordt een van de oudste polders van Midden-Delfland ingericht.

Echte koekoeksbloemen op de Vlietlanden

Met de middeleeuwse Vlietlanden, eendenkooien, turfplassen, kreekruggen en Polder Noord-Kethel is Midden-Delfland een schatkamer aan cultuurhistorie. Dat is bijzonder. Zeker als je bedenkt dat het gebied gelegen is in de drukstbevolkte provincie van ons land en ingeklemd ligt tussen grote steden als Delft, Den-Haag en Rotterdam. Des te meer reden voor de boswachters van Natuurmonumenten om de geschiedenis van deze plek te herstellen en te bewaren.

Historische schatkamer

Midden-Delfland is onmisbaar als ‘tuin voor de stad’, voor recreatie en voedsel. En dat was 2.000 jaar geleden ook al zo. Archeologen hebben resten gevonden van rationeel verkavelde landbouwpercelen uit de Romeinse tijd. Ook onze natuurgebieden zijn stuk-voor-stuk historische schatkamers. De Vlietlanden zijn in de Middeleeuwen nooit ontgonnen. De bodem is hier nog schraal en nat: in het voorjaar is het een ouderwetse bloemenzee. De Ackerdijkse Plassen zijn in de 18e eeuw ontstaan bij winning van turf en klei voor de stad. Ook de eendenkooien Schipluiden en Aalkeetbuiten zijn honderden jaren oud. En ze liggen er nog net zo bij als toen.

Wandelen door eendenkooi Het Aalkeetbuiten

Wandelen door eeuwenoude eendenkooi Het Aalkeetbuiten in Midden-Delfland

Hollandse historie ontdekken? Stap op de fiets!

Midden-Delfland inspireert al eeuwen. De schilders van de Haagse School gingen in de 19e eeuw op pad om de Hollandse landschappen met penseel te vereeuwigen. Laat je tijdens deze fietsroute van Natuurmonumenten net als de kunstenaars inspireren door het prachtige landschap van Midden-Delfland. Leer alles over de kunstenaars van de Haagse School en beleef de omgeving door hun ogen. Kijk hier voor de fietsroute.

Fietsen

Op de fiets vanuit Rotterdam naar Midden-Delfland

Natuur, erfgoed en beleving

De boswachters van Natuurmonumenten laten het daar niet bij. Samen met gemeente Rotterdam werken zij aan 400 hectare nieuwe natuur en recreatie aan de noordrand van Rotterdam, met behoud van het bestaande agrarische cultuurlandschap. Dit is het Rotterdams platteland, de toegangspoort voor stedelingen naar Midden-Delfland. Hier werken ze onder andere het herstel van het park van Buitenplaats De Tempel, een statige buitenplaats vlakbij Oud-Overschie, net buiten Rotterdam. Het is elke dag open en voor iedereen toegankelijk. Een wandeling is zeker de moeite waard. Je wordt getrakteerd op doorkijkjes met waterpartijen, je wandelt over sierlijke bruggetjes en komt langs de oudste eik van Rotterdam.

Eerste bomen geplant op Landgoed de Tempel

De Tempel, een statige buitenplaats bij Rotterdam Oud-Overschie

Eén van de oudste polders van Midden-Delfland

Vanaf Buitenplaats De Tempel ben je zo bij Polder Noord-Kethel, een mooi veenweidegebied. Wil je moeras- en weidevogels spotten? Dan ben je hier op het juiste adres! Noord-Kethel is een van de oudste polders van Midden-Delfland. Er zijn sterke aanwijzingen dat het woord ‘polder’ (‘polre’) hier voor het eerst is gebruikt. Op de beleefplek aan de Harreweg vind je referenties naar de windassen die overal in de polder aanwezig waren om bootjes van de ene sloot naar de andere over te hevelen. Let maar eens op!

Archeoloog kijkt mee

Direct rondom De Tempel worden de graslanden door de boswachters van Natuurmonumenten ingericht als bloemrijk grasland. De erfgoedwaarden in de Schiezone zijn hoog. Je vindt hier prehistorische kreekruggen! Daarom is een archeoloog aanwezig bij de werkzaamheden om een oogje in het zeil te houden.

De Ackerdijkse Plassen met de skyline van Rotterdam op de achtergrond

De turfplassen van de Ackerdijkse Plassen

Fiets het Polderpad   

Kortom, er is genoeg te beleven aan de noordrand van Rotterdam. Kun je niet kiezen waar je naartoe wilt en wil je er een paar uur op uit? Geniet dan van een mooie fietstocht vanuit hartje centrum naar het Rotterdams platteland.

Stap op de fiets, het fietspad het Polderpad wijst je de weg. Op www.polderpad.nl geven de eeuwenoude polders bij Rotterdam jou hun geheimen prijs!

Het Polderpad is een nieuw fietspad van Rotte tot Schie en verbindt de stadsparken met alle pareltjes op het Rotterdams platteland. En, wist je dat er in totaal zes verschillende Polderpadroutes zijn? Allemaal ingesproken door presentator Chris Vemer (Radio Rijnmond). 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid