Nederzetting op Marker Wadden
Op het haveneiland van Marker Wadden zijn bezoekers van harte welkom. Er is een kleine nederzetting met een aantal voorzieningen voor ontvangst van bezoekers, zoals een eilandpaviljoen met informatieruimte en sanitair, en vier recreatiehuisjes voor de verhuur.
Ook zijn er enkele gebouwtjes voor het beheer en toezicht, waaronder een huisje voor eilandwachters, de havenmeester en een werkschuur voor machines. Er is een veldstation en een groepsaccommodatie voor de vele onderzoekers die de ontwikkelingen op Marker Wadden nauwgezet volgen. De omvang van deze nederzetting naast de havenkom is beperkt en bedraagt niet meer dan 0,1% van het oppervlak van Marker Wadden.
Ontwerp en bouw
De gebouwen van de nieuwe nederzetting zijn ontworpen door het architectenbureau Ziegler | Branderhorst. Natuurmonumenten heeft gekozen voor dit ontwerp omdat het zich voegt in het nieuwe landschap en het de natuurbeleving op Marker Wadden ondersteunt. De nederzetting bestaat uit meerdere losse gebouwen die toch voldoende beschutting bieden.
De houten gebouwen zijn gemaakt met hout uit eigen bossen van Natuurmonumenten. Ze zijn grotendeels elders gebouwd en daarna op transport gezet, zodat er zo min mogelijk verstoring is geweest van de natuur ter plekke. De bouw is uitgevoerd door Strandbaak.
Het resultaat is een mooi architectonisch ontwerp dat in het landschap past, gebruikmakend van de luwte die de duinpartijen op Marker Wadden zullen bieden. De duinen en de nederzetting vormen zo een onlosmakelijk geheel; een natuurlijke nederzetting achter de duinrand.
Duurzaam en vernieuwend
Deze nederzetting is een geheel duurzaam en zelfvoorzienend. Elektriciteit wordt ter plekke opgewekt met zonnepanelen en als reservebron is er een ‘slapende’ windmolen bij de haven, die automatisch uitklapt om wind te vangen. Water komt uit een lokale bron en wordt ter plekke afgevoerd en gezuiverd. Het eiland is niet aangesloten op het landelijke netwerk van elektriciteit, gas, drinkwater of riolering en is daarmee het eerste off-grid eiland van Nederland. Ook bij de bouw en inrichting van de gebouwen stond duurzaamheid voorop. Het basismateriaal van de gebouwen is hout en alle gebouwen hebben een lessenaarsdak met zonnepanelen.