Ga direct naar inhoud

Financiers en sponsors nederzetting Marker Wadden

Voor de opvang van bezoekers, onderzoekers, vrijwilligers en medewerkers zijn voorzieningen nodig. Op een plek als Marker Wadden, blootgesteld aan de weerselementen, wordt daarvoor een kleine nederzetting gebouwd. Een plek met voldoende beschutting. Aan de realisatie van deze nederzetting hebben vele partijen meegewerkt.

Nederzetting Marker Wadden

Natuurmonumenten is de belangrijkste financier van de aanleg van de nederzetting. De aanleg wordt verder mogelijk gemaakt dankzij belangrijke bijdragen van:

  • De Nationale Postcode Loterij.
  • Het Gieskes-Strijbis Fonds, voor het veldstation van de onderzoekers.
  • Subsidie vanuit Leader+ met bijdrage van provincie Flevoland en gemeente Lelystad, voor de community Marker Wadden.
Logo's financiers Marker Wadden nederzetting

Nederzetting

Ook hebben verschillende sponsors  meegewerkt aan de realisatie van de nederzetting op Marker Wadden. We zijn trots op de samenwerking met zoveel partijen.

Iedereen is welkom

Iedereen is welkom op Marker Wadden om te genieten van het nieuwste stukje Nederland. Het haveneiland is te bezoeken met een veerdienst, een charter of met een eigen boot. Vanaf eind mei  2020  is het mogelijk om te overnachten in een van de 4 eilandhuisjes. Landal GreenParks ondersteunt  Natuurmonumenten met de verhuur van de eilandhuisjes. Tevens adviseren en ondersteunen zij bij een welkome ontvangst voor de bezoekers. De  opbrengsten uit de verhuur van de eilandhuisjes vloeien volledig terug via Natuurmonumenten naar het beheer en onderhoud van Marker Wadden.

Duurzame materialen en inrichting

Het hout dat voor de realisatie van de nederzetting is gebruikt is afkomstig van de bossen van Natuurmonumenten op de Veluwe. Het is FSC gecertificeerd Larix- en Douglashout en het omvat zo’n 800 m3.

De helft van het  vloeroppervlakte van de nederzetting is belegd met hout, de overige vloeren zijn voorzien van onder andere Marmoleum. Marmoleum is geproduceerd van natuurlijke grondstoffen zoals jute, vlas, hars en houtmeel. Deze vloeren zijn goed voor het klimaat: circulair, lokaal en CO2-neutraal geproduceerd. Dat komt door onder andere de vlasplant, die CO2 opneemt tijdens het groeien. Dit compenseert de energie die nodig is om er een vloer van te maken. In de Nederzetting hebben we gebruik mogen maken van materialen van Forbo Flooring.

Inrichting

Met zorg heeft IKEA ons geadviseerd over de inrichting van de 4 eilandhuisjes, het informatiecentrum en de vergaderaccommodatie op Marker Wadden. IKEA laat zien dat een duurzaam leven hand in hand gaat met design en comfort. In de huisjes is gebruik gemaakt van energiezuinige apparatuur en verlichting, waterbesparende kranen en producten van natuurlijke en gerecyclede materialen. We halen de natuur in huis met producten die gemaakt zijn van onder andere duurzaam katoen, hout en rotan.

Connected

De eilanden zijn in trek bij bezoekers en onderzoekers uit binnen- en buitenland. Voor deze gasten en de medewerkers van Natuurmonumenten is een betrouwbare en goed werkende internetverbinding en wifi belangrijk. Op een afgelegen plek als Marker Wadden gaat dat niet zomaar. Cellnex bood zijn gespecialiseerde diensten aan. Hun data- en telecomtoren in Lelystad zendt signalen uit die worden opgevangen door een  weggewerkte ontvangstschotel in de nederzetting. Natuurmonumenten en Cellnex verkennen de mogelijkheden voor ‘smart eilanden’. Her en der verspreide sensoren zouden dan continu een schat aan onderzoeksdata kunnen verzamelen.

Logo's sponsors Marker Wadden