Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wolvenpaar gefotografeerd op de Veluwe

20 mei 2019 | Suus Driessen

Voor het eerst is een wolvenpaar op de Veluwe vastgelegd op beeld. De foto is eind april op de Noord-Veluwe gemaakt met een cameraval van de Zoogdiervereniging.

wolvenpaar

De foto bevestigt dat er daadwerkelijk een wolvenpaar op de Veluwe woont. Sinds 2018 waren hier al wolvendrollen, markeringsplekken en dubbele loopsporen van wolven gevonden. Daaruit ontstond het vermoeden dat er een paartje rondliep, maar onduidelijk was of ze nog steeds bij elkaar waren.

Deze foto die het Wolvenmeldpunt van de Zoogdierverenging eind april binnenkreeg, toont een vrouwtje en mannetje. Op basis van het uiterlijk kan gesteld worden dat de wolvin vooraan loopt en daarachter het mannetje. Jammer genoeg is het beeld van de wolvin te vaag om vast te stellen of ze drachtig is of drachtig is geweest.

Welpen?

De kans op de eerste wolvenpups in Nederland is volgens het Wolvenmeldpunt aanwezig. In januari, toen de wolvenreu al kennis had gemaakt met de wolvin, is oestrusbloed in de sneeuw gevonden. Dit is het bloed wat ook honden laten druppelen wanneer ze loops zijn. Hierdoor wordt er gespeculeerd dat de wolven afgelopen winter hebben gepaard.

De draagtijd van wolven bedraagt iets meer dan twee maanden. Dus is het mogelijk dat er eind maart of begin april wolvenwelpen geboren zijn (vaak vier of vijf). Wolvinnen blijven de eerste paar weken dicht bij de dan nog blinde welpen. Ze wordt in die tijd door het mannetje van voedsel voorzien. Na een paar weken gaat de wolvin weer mee op jacht en ondersteunt ze haar partner bij het markeren van het territorium.

Blij gevoel

Boswachter Mirte Kruit die op de Noord-Veluwe werkt, is aangenaam verrast door het beeldmateriaal. “Toen ik de beelden van de twee wolven zag, ging er even een heel blij gevoel door me heen. Wauw twéé wolven op één beeld! Dat is iets waar we al een tijd naar uitkijken. Onze vermoedens van paarvorming zijn hiermee bevestigd!

En wie weet hebben ze zelfs al welpen. De wolven graven vaak een verlaten bestaande dassenburcht of vossenhol uit tot de geschikte omvang. Ze zoeken vaak een heel rustige plek uit die voor hun gevoel zeer veilig is om de jongen in alle rust groot te brengen. De dieren zijn in deze periode het meest kwetsbaar en het respecteren en niet verstoren van een nest is extra belangrijk.”

Roedel

Wie weet struint er volgend jaar dus een wolvenfamilie rond op de Veluwe. “Welpen blijven vaak een tot twee jaar bij hun ouders”, vertelt Mirte. “Het tweede jaar helpen ze dan met het grootbrengen van hun nieuwe broers en zusjes. Zo passen ze op als de ouders op jacht gaan of ze spelen met de jonge wolven, maar ze gaan natuurlijk ook al mee met de jacht.  

Aan het einde van dat seizoen of tegen de paartijd van de ouders worden de tweejarige wolven weggejaagd omdat ze zelf ook geslachtsrijp worden. De jonge wolven kunnen ook uit eigen beweging het roedel verlaten. Op een gegeven moment gaan ze zelf ook steeds vaker en steeds langere uitstapjes maken. Dan bestaat de kans dat ze een partner ontmoeten en daar blijven, of dat ze een geschikt leefgebied vinden en zich daar vestigen.”

Wolf tegenkomen

De boswachter heet de wolven van harte welkom in haar gebied. “Wolven vervullen van oudsher een belangrijke rol in de Nederlandse natuur.  En hoe meer de natuur zichzelf kan sturen, hoe minder wij hoeven in te grijpen. Bijvoorbeeld als het gaat over de jacht. Beter voor de natuur en beter voor ons.”

De kans dat een wandelaar oog in oog komt te staan met het dier, is klein. Mirte: "de wolf vermijdt contact met mensen en zal weg lopen als hij je hoort, ziet of ruikt. Mocht je toch een wolf tegenkomen, dan is dat een ervaring die je niet snel zult vergeten. Als het lukt, maak dan foto’s en geef de locatie door via wolveninnederland.nl. Met de verzamelde gegevens krijgen we een goed beeld van het leefgebied van de wolf. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld boeren in de omgeving advies geven over hoe ze het beste hun vee kunnen beschermen." 

Door de wolven op de Veluwe lijkt vooralsnog weinig schade te zijn veroorzaakt. "Ze gedragen zich zoals we verwacht hadden en leven van wilde zwijnen, reeën en edelherten."

Beluister hier ook de podcast over de wolf met boswachter Mirte.

Meer nieuws over de wolf



Foto van het wolvenpaar: @Zoogdiervereniging

Meer weten?

Lees de folder Wolven in Nederland, wat betekent dat voor u?

Suus Driessen