Ga direct naar inhoud
Overzicht

Natuurherstel

  • Project

    Natuurherstel Fochteloërveen

    Elke druppel water telt in het Fochteloërveen. Een goede waterhuishouding is van levensbelang om het hoogveengebied te behouden. Om die reden willen we samen aan de slag om het Fochteloërveen toekomstbestendig te maken.

  • Project

    Herstel natte natuur Laagbroek (de Krang)

    Natuurgebied Laagbroek in de Krang bij Swartbroek (Weert) was vroeger een zogenaamd doorstroommoeras: een natte laagte waardoor water langzaam richting de Tungelroyse Beek stroomde. Natuurmonumenten wil dit doorstroommoeras geleidelijk aan herstellen. Zo krijgt de natuur weer meer kansen en kan het gebied beter functioneren als klimaatbuffer.

  • Veelgestelde vragen over natuurherstel Fochteloërveen

    Heb je een vraag over het natuurherstelproject Fochteloërveen Toekomstbestendig? Bekijk hier de antwoorden op veelgestelde vragen.

  • Kadeherstel Fochteloërveen

    Nieuwe kades in het Fochteloërveen zorgen voor het vasthouden van regenwater en behoud van een uniek hoogveengebied.

  • Project

    Herstel natte natuur Roukespeel (de Krang)

    Natuurmonumenten gaat een volgende stap zetten in het herstel van het voormalige doorstroommoeras Roukespeel, onderdeel van natuurgebied de Krang in Swartbroek bij Weert. Daarmee krijgen waardevolle planten meer kansen en kan Roukespeel beter functioneren als een natuurlijke klimaatbuffer.

  • Achtergrondinformatie Natuurherstel Fochteloërveen

    Het Fochteloërveen verdroogt. Een uniek natuurgebied dreigt hierdoor verloren te gaan. Ongeëvenaard in Nederland door zijn ongekende weidsheid en zeldzame dieren en planten die er leven. Zeer bijzonder door de rijke geschiedenis. Er is snel actie nodig om te voorkomen dat kraanvogels, lavendelheide en veenhooibeestjes verdwijnen.

  • Project

    Openmaken oude petgaten bij Zwartsluis belangrijk voor toekomst De Wieden

    Openmaken oude petgaten bij Zwartsluis belangrijk voor toekomst De Wieden. Petgaten brengen de ontwikkeling van water naar het zeldzame trilveen op gang. Dat proces is cruciaal voor het behoud van het karakteristieke natuurgebied De Wieden.

  • Project

    Natuurherstel Witte Veen

    De komende jaren gaat Natuurmonumenten aan de slag met de versterking van de natuur in het Witte Veen bij Haaksbergen. Hier ligt nog 30 hectare hoogveen, zeer zeldzaam geworden in Nederland. En daarmee helaas ook de plant- en diersoorten die daarbij horen. Boswachter Jeroen Waanders legt uit waarom dit nodig is.

  • Bomen planten bij Ruygeborg

    In Ruygeborg worden bomen aangeplant op de percelen bij industrieterrein 'De Olm' van Nieuwkoop.

  • Natuurbeheer

    Herstel Natte natuurparel Kampina

    Na jarenlange voorbereidingen is de start van het Natte natuurparelproject Kampina Logtse Velden en Smalbroeken nu aangebroken. Het beekdal van de Beerze wordt weer natter en dat is goed voor de natuur!