Ga mee happen en stappen op de Sint-Pietersberg. De ‘Preuf Tournee’ combineert een heerlijke uitgezette winterse wandeling van 5 of 9 kilometer met een bezoek aan de boswachter op de Natuurspotplek en de lekkerste hapjes bij de lokale horeca op de berg.
Begin december snoeien we bomen lang de fiets- en wandelpaden op de Sint-Pietersberg. De paden blijven toegankelijk, mogelijk ondervind je er enige hinder van.
Dankzij de hulp van tientallen vrijwilligers van Natuurmonumenten worden uitheemse planten in de ENCI-groeve handmatig verwijderd. Deze zogenoemde exoten groeien hard en verspreiden zich snel. Door het verwijderen hiervan blijft er zicht op de karakteristieke steile kalkwanden, is er meer ruimte voor de ontwikkeling van bijzondere kalkmoerassen en kalkrotsvegetatie en zo gevarieerdere natuur.
Natuurmonumenten heeft plannen om Speelnatuur van OERRR aan te leggen in de ENCI-groeve op de Sint-Pietersberg. Vooruitlopend op het aanvragen van een vergunning hiervoor, gaan we 12 en 13 september 2022 schermen en emmers plaatsen om padden, salamanders en kikkers te weren, weg te vangen en te verplaatsen naar andere locaties in de groeve.
Natuurmonumenten heeft, na een zorgvuldige afweging, besloten om op de Sint-Pietersberg langs de Westhelling en boven langs de Duivelsgrot een raster te plaatsen. Natuurmonumenten wil de rust terugbrengen voor de natuur en de bewoners van de Mergelweg.
Je hebt ze vast al gezien de boswachters met hun tractoren en maaimachines op de berg. De (kalk)graslanden worden gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd als wintervoer voor de schapen.
Natuurmomenten legt vrijdag 17 juni een kleinschalige recreatieplek aan in de ENCI-groeve op de Sint-Pietersberg, als voorproefje op de realisatie van speelnatuur van OERRR.
de twee jonge oehoes in Oehoevallei te bewonderen vanaf de Kiekoet- de vogeluitkijkplek- op de Sint-Pietersberg. Ze zijn – met een beetje geluk - met een verrekijker te bekijken vanaf de Kiekoet en vanuit de doorkijkjes aan het hek van de Luikerweg.