Maaien op de Sint-Pietersberg gestart
Deze periode wordt er volop gemaaid op de Sint-Pietersberg: de collega’s van Natuurmonumenten op de tractor met maaimachines, Jeroen en Enzo, rijden af en aan. We maaien op onze (kalk) graslanden ongeveer vanaf half juni in verband met alle bloemen en insecten (vlinders). Uiteindelijk gaan we, als de bloemen zaad hebben gevormd, toch maaien en voeren we het maaisel af om de graslanden nog meer te verschralen voor uiteindelijk nog meer kruiden en bloemen.
Gefaseerd maaien
Om er voor te zorgen dat de planten die er al staan zaad kunnen maken voor volgend jaar maaien we niet overal tegelijk. Sommige plekjes slaan we over, of maaien we pas later in het jaar of pas volgend jaar. Dit is ook beter voor de vele vlinders en andere insecten die op de berg voorkomen. Voor hen blijft zo altijd nectar, stuifmeel en schuilgelegenheid beschikbaar.
Aanpak akkerdistels
In de akker in het Popelmondedal bij de Duivelsgrot staan heel wat bloeiende nectarplanten op dit moment maar helaas ook heel veel akkerdistel. We hebben deze akker ingericht en beheerd voor akkerflora. Akkersdistel is ook een belangrijke nectarplant, maar door zijn dominantie gaat het ten koste van andere akkerflora zoals rode ogentroost. We moeten daarom nu handelen om de akkerdistel onder controle te krijgen. We gaan dan ook de akker maaien (randen blijven staan waar mogelijk) en het maaisel afvoeren om te vermijden dat de akkerdistel in pluis zich verder kan uitzaaien.
Fauna check
We blijven tijdens de maaiwerkzaamheden ruim weg bij de poel in het Popelmondedal waar vroedmeesterpad zit. De nabij (westelijk) gelegen luzerneakker zal nu niet gemaaid worden. De luzerne herken je aan de trosjes van blauw paarse bloemetjes. In de Zandhoek, de oostelijke kant van het Popelmondedal, blijven stukken overstaan voor fauna. De akker zal ook voorgelopen worden op zoek naar fauna voor de maaiwerkzaamheden.