Ga direct naar inhoud

Romeinse villa

Ooit stond hier een van de grootste Romeinse villa’s van Nederland, met een prachtig uitzicht over de Maas. En sinds 1979 is dit terrein wettelijk beschermd als archeologisch monument. Natuurmonumenten zorgt met andere instanties voor bescherming tegen erosie. Bovengronds geven lage muurtjes de grondcontouren weer en er staat een buizenframe als weergave van het toenmalige hoofdgebouw.

Romeinse villa

<p><a href="/media_colorbox/9172/media_large/nl"></a></p>

Archeologisch onderzoek bracht een complete plattegrond aan het licht en maakte het mogelijk bovengronds de vorm van de Romeinse villa driedimensionaal weer te geven. Met schanskorven en een buisconstructie zijn de contouren van de Romeinse villa zichtbaar gemaakt.

Onderzoek

In de 19e eeuw bleek het terrein bezaaid met Romeins bouwpuin. Omwonenden gebruikten dit voor hun eigen huizen. Baron Verschuer, de eigenaar van het terrein, vond in 1863 naast Romeins bouwmateriaal ook stukken vloer. In 1931 volgde een wetenschappelijke opgraving door het Rijksmuseum voor Oudheden.

Zo krijg je een indruk van het omvangrijke gebouw dat hier ooit stond, wel 84 m breed. De villa ligt op een kunstmatig, vlak terras op de rand van de Nijmeegse stuwwal. Hij is gebruikt vanaf het begin van de 2e eeuw tot halverwege de 3e eeuw. Vrij snel na het vertrek van de bewoners wordt het gebouw gesloopt.

Geschiedenis herleeft vanaf 2006

Bijna 2000 jaar later is het plateau helemaal bebost geraakt en is er weinig zichtbaar van het vroegere gebouw. Schatgravers slaan hun slag en wortels van de bomen dreigen de funderingen van de villa te vernielen.

Ter bescherming zijn in 2006 de ondergrondse resten geconsolideerd. Tegelijkertijd is de geschiedenis bovengronds weer zichtbaar gemaakt.

 

Romeinse Villa schets

Romeinse Villa schets

Landbouwbedrijf

Deze Romeinse villa was zowel een landbouwbedrijf als een aangenaam buitenverblijf. De villa was voorzien van alle denkbare comfort. Er waren vloerverwarming, een badhuis, muurschilderingen, mozaïekvloeren en een hoge ontvangsthal. Voor het gebouw was een lange zuilengalerij. De eigenaar zal een belangrijke man geweest zijn, mogelijk een hoge officier of magistraat uit Nijmegen.

  • Bouwjaar: 2e eeuw, visualisatie 2006
  • Architect: Tony de Haan (2006)
  • Status: Archeologisch rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid