Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute Holland op z'n mooist, Nieuwkoopse Plassen

Waar: Nieuwkoopse Plassen

Fietsroute Holland op z'n mooist, Nieuwkoopse Plassen
1 uur 44
20,7 km

Over de route

De fietstocht voert je langs de plekken waar de schilders van Haagse School anderhalve eeuw geleden hun inspiratie vonden.

Laat je tijdens deze fietsroute van Natuurmonumenten net als de Haagse schilders inspireren door het prachtige landschap van de Nieuwkoopse Plassen. Leer alles over het natuurgebied, de kunstenaars en beleef de omgeving door hun ogen!

Waar kun je starten

Nieuwkoopse Plassen
Startpunt

Parkeerplaats De Ruygeborg Hoeve

Wat kom je onderweg tegen?

1. Startpunt

De fietsroute start bij het natuurgebied Ruygeborg van Natuurmonumenten. 

Ruygeborg
Ruygeborg
Ruygeborg

2. Ruygeborg

Het moeras waar je nu op kijkt is het jongste natuurgebied rond de Nieuwkoopse Plassen. Ruygeborg is nieuwe natuur en zal zich de komende jaren flink gaan ontwikkelen tot een klein, nat natuurgebied met een open uitstraling. In dit afwisselende landschap met modderige vlakten en rietvelden voelen veel verschillende vogels zich thuis. De roerdomp, snor en blauwborst verstoppen zich in de rietkragen. Kluten, waterrallen en lepelaars zoeken de slikranden op.In de tweede helft van de negentiende eeuw, ten tijde van de Haagse School, waren grote delen van Nederland moerasgebied. Anton Mauve schilderde zo’n zompig moeras rond 1885. De kunstenaar wilde met zijn schilderij de stemming van een drassig landschap bij avond weergeven. Het schilderij ‘Het moeras’ maakt onderdeel uit van de collectie van het Rijksmuseum. Ga aan het einde van de Noordenseweg, vlak voordat je Noorden infietst, linksaf de Hogedijk op.

Drassig landschap
Drassig landschap
Drassig landschap

3. Drassig landschap

Tot ver in de 19e eeuw was Nieuwkoop lastig te bereiken. De drassige weilanden maakten het onmogelijk om wegen of sporen aan te leggen. De ondergrond kon het gewicht namelijk niet aan. Dit is de reden waarom veel schilders zoals Jan Hendrik Weissenbruch, Anton Mauve en de gebroeders Jacob en Willem Maris dicht bij de stad hun landschappen kozen. In 1848 is er in Zuid-Holland een doorbraak op het gebied van droogmakingen en inpolderingen, waardoor tussen 1857 en 1862 tien polders rond de Nieuwkoopse Plassen op moderne wijze drooggemaakt kunnen worden.

Rond die tijd maakt Willem Roelofs een eerste studiereis naar de Nederlandse weidelandschappen. Collega-schilder Jozef Israëls had hem gewezen ‘op het schilderachtige van een Hollandsche plas met haar eigenaardige omgeving en onder zekere belichting en bewolking’. Willem Roelofs kiest in zijn schilderijen de horizon laag, waardoor de luchten, de wolken en vooral het licht een grotere rol krijgen. Kenmerkend aan de Haagse School.

Je kijkt nu links over de Nieuwkoopse polder, een droogmakerij die in 1810 klaar was. Er waren 18 molens voor nodig waarvan er verschillende als molendriegang waren uitgevoerd. Op de plek waarop je nu staat zie je rechts de Nieuwkoopse Plassen op -1,5 m onder NAP en links de polder die 4 meter dieper ligt. Rond 1600 is hier alle veen uitgebaggerd en als turf verkocht.

Sla bij camping Koole rechtsaf het smalle weggetje in en ga linksaf de Simon van Capelweg op.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes