Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Jos Gemmekepad door Ruygeborg, Nieuwkoopse Plassen

Waar: Nieuwkoopse Plassen

Wandelroute Jos Gemmekepad door Ruygeborg, Nieuwkoopse Plassen
51 minuten
2,58 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Ruygeborg is een natuurgebied waar vogels zoals de lepelaar, blauwborst en purperreiger naar voedsel zoeken. Het gebied is jong en zal zich de komende jaren flink gaan ontwikkelen tot een kleinschalig, gevarieerd, nat natuurgebied met een open uitstraling.

Ruygeborg verbindt de Vinkeveense Plassen met de Nieuwkoopse Plassen. En deze verbinding blijkt zeer belangrijk: lepelaars worden er regelmatig gezien!

Waar kun je starten

Nieuwkoopse Plassen
Startpunt

Parkeerplaats De Ruygeborg Hoeve

Wat kom je onderweg tegen?

Jos Gemmeke

1. Jos Gemmeke

Het wandelpad in dit natuurgebied is vernoemd naar Jos Gemmeke (3 juni 1922 - 20 december 2010), een verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog. Op 10 maart 1945 werd Jos Gemmeke per parachute afgezet boven dit gebied. Zij belandde in een sloot, en werd door Nieuwkoopse verzetsmensen in veiligheid gebracht. Voor haar moedige optreden ontving zij als enige dame naast koningin Wilhelmina de Militaire Willems Orde. Dit is de oudste en hoogste onderscheiding van het Koninkrijk der Nederlanden. Het natuurgebied Ruygeborg is in 2012 geopend. Naast de Provincie, Natuurmonumenten en bewoners, was kunstenaar Gijsbert Smit betrokken bij het vormgeven van het gebied. 

Kreekrug

2. Kreekrug

Het wandelpad loopt over een oude kreekrug. Ooit had de zee hier vrij spel en zette klei af in kleine stroompjes, kreken genoemd. Toen de zee zich terugtrok groeide het veen metershoog. Het veengebied werd ontwaterd, en de veenbodem klonk in. Daardoor ligt de vroegere kreekbodem nu juist hoger in het landschap.

Waterpeil

3. Waterpeil

Ruygeborg heeft een eigen, natuurlijk waterpeil. De waterstand hangt af van regen, verdamping, kwelwater (mineraalrijk grondwater dat diep uit de grond omhoog gedrukt wordt) en de seizoenen. Het waterpeil is hoog (dus nat) in de winter en laag (dus droog) in de zomer. De overloopstuw zorgt dat het teveel aan water weg kan.

Praktische informatie

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes