Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Van Tienhoven over de Kampina

Waar: Kampina

Rondje op de Kampina
54 minuten
2,7 km
  • Geschikt voor rolstoel
  • Honden welkom, mits aangelijnd

Over de route

Met dit korte rondje over de Kampina krijg je een mooi beeld van het natuurgebied. Kampina is beroemd om zijn heide, maar ook de bossen en vennen zijn prachtig!

Ieder seizoen is hier anders. In het voorjaar geven de bloeiende krentenbomen de bossen iets sprookjesachtig. En in de zomer is het genieten van in de wind wiegend veenpluis, jubelende veldleeuweriken en het gezoem van bijen boven de paars bloeiende heide. Misschien sta jij oog in oog met een kudde IJslandse paarden of runderen!

Dit halfverharde pad is gemarkeerd met oranje pijlen en is ook geschikt voor mensen in een rolstoel, met de wandelwagen of buggy. Het gebied is vlak, maar om bij het uitzichtpunt en grafmonument van Pieter van Tienhoven te komen gaat het pad heel licht omhoog. Beschik je niet over een elektrische rolstoel? Dan raden de boswachters van Natuurmonumenten aan om een begeleider mee te nemen. Langs de route staan meerdere bankjes.

Waar kun je starten

Boom in optrekkende mist op Kampina
Startpunt

Parkeerplaats Huisvennen - Roond

Wat kom je onderweg tegen?

Verzetsmonument Kampina

1. Verzetsmonument

Aan het begin van deze route kom je langs een bijzonder monument. Dit monument is ontworpen door Boxtelaar B. van Houtum en is een herinnering aan de verzetsmensen die Airborne-militairen lieten onderduiken in de Tweede Wereldoorlog. Het monument laat een fietser zien die melkkannen vervoert richting de onderduikers. Melk in bussen vervoeren, was toen de dagelijkse gang van zaken en er was dus niets verdachts aan. Maar in de bussen verstopte het verzet voedsel voor de militairen.

De ondergedoken militairen zijn op Kampina nooit gevonden. De Duitsers deden hun best de schuilplaats te vinden, maar omdat het verzet steeds kleine groepjes aanviel, durfden ze het gebied niet verder te verkennen.

Op de plaquettes bij het monument staan de namen van burgers die zich hier hebben ingezet voor deze zaak. De gebroeders Schut staan apart vermeld: zij werden opgepakt en op verdenking van verzet geëxecuteerd door de Duitse bezetters. In 2019 herdenkt Brabant haar oorlogsverleden onder de naam Brabant Remembers met 75 persoonlijke levensveranderende oorlogsverhalen. Het verhaal van de Airborne-militairen op Kampina lees je hier.

Hier kun je nog even rustig zitten voordat je aan deze route begint. Het volgende bankje staat tussen punt 4 en 5, op zo'n 500 meter vanaf dit punt. 

Direct na het monument ga je via een klaphekje het begrazingsgebied in.

Kampina in de avond

2. Mari Klijnpad

Dit fraaie pad is vernoemd naar wijlen Mari Klijn. Hij was tientallen jaren boswachter bij Natuurmonumenten en woonde in de boswachterswoning hier vlakbij. Kampina was zijn achtertuin, hij had zijn hart verpand aan dit gebied! Met het pad eren wij hem middenin het natuurgebied, waar hij dagelijks te vinden was en veel voor heeft betekend.

Krentenboompje in bloei

3. Krentenboompjes

Deze prachtige haag van krentenboompjes is het mooist in de lente. De witte bloesems vormen dan een bijna aaneengesloten tunnel waar je doorheen loopt. Aan het einde van de route kom je door de hele 'bloementunnel'.

Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

    - De gehele route is halfverhard en geschikt rolstoelen, kinderwagens en mensen die voor het wandelen afhankelijk zijn van een stevige en gelijkmatige ondergrond

    - Op het parkeerterrein zijn 2 gehandicaptenparkeerplaatsen

    - In de route zit een klaphekje die één kant op draait. Deze passeer je zowel op de heen- als op de terugweg 

    - Langs de route staan meerdere bankjes met opstelruimte voor een rolstoel

    - Houd er rekening mee dat er dichtbij de Van Tienhovenroute geen toiletvoorzieningen zijn

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes