Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Texel

Texel van boven

Welkom op Texel

Texel is voor mij het ultieme vogeleiland. Nergens zie je zoveel soorten en aantallen vogels van zo dichtbij. Meer dan vijftien gebieden liggen als een parelsnoer langs de Waddenkust. Een ware vogelboulevard waar vogels veilig broeden. Vogels vinden volop voedsel in de Waddenzee. Tijdens de trek komen hier honderdduizenden vogels op krachten. Als vogelliefhebber kom je ogen tekort. Kom kijken en neem je verrekijker mee!

Jerome van Abbevé

Maryam de Reede

Boswachter van dit gebied

Meer over Texel

Over het gebied

Natuurmonumenten beschermt de natuur op Texel al bijna honderd jaar: de eerste aankoop, in polder Waalenburg, dateert uit 1909. Sindsdien stelde Natuurmonumenten steeds meer parels in het landschap veilig. Er zijn plekken waar vogels broeden, waar zeldzame planten groeien, plaatsen waar nat en droog en zout en zoet elkaar ontmoeten.

Polder Waalenburg ligt in het midden van Texel. Het is een oud kweldergebied wat in directe verbinding stond met de Waddenzee. Nu nog zie je de sporen ervan terug in het landschap, zoals de kronkelende kreken.  

Natuurmonumenten heeft hier in 2021 Natuurcentrum De Marel geopend. Een ideale ontmoetingsplek met de natuur en Natuurmonumenten. 

Langs de Waddendijk zijn binnendijkse natuurgebieden ingericht, de vogelboulevard van Texel. Dit lint van natuur, is in het voorjaar een ideale broedplaats voor de grote stern, visdief, kluut en tureluur. In het najaar tanken trekvogels hier bij om hun barre tochten naar warmere oorden aan te kunnen.

Lees hier meer over onze gebieden en wat wij doen op Texel:

Waalenburg

Vogelboulevard Texel

Natuurcentrum De Marel

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Texel

Nieuws

Direct naar

Texel

Wat wij hier doen

Ruimte voor vogels

Natuurmonumenten beschermt de natuur op Texel al meer dan honderd jaar: de eerste aankoop, in polder Waalenburg, dateert uit 1909. In 1926 volgde een andere mijlpaal: de aankoop van de Zandkuil, leefgebied van wilde bijen en graafwespen. Het is nog altijd het enige insectenreservaat van Nederland. Sindsdien stelde Natuurmonumenten steeds meer parels in het landschap veilig. Er zijn plekken waar vogels broeden, waar zeldzame planten groeien, plaatsen waar nat en droog en zout en zoet elkaar ontmoeten. Die vergen beheer op maat: van kleinschalig maaien tot het open houden van waterrijke plekken en broedplaatsen voor kustvogels. We werken hier samen met enthousiaste vrijwilligersgroepen die zich in verschillende taken hebben gespecialiseerd. In Waalenburg houden we het gebied geschikt voor weidevogels samen met Natuurboerderij Plassendaal. Soms zijn ook grote ingrepen nodig. Kustvogels hebben steeds minder geschikte broedplekken op de stranden en het wad. Dat komt door voorjaarsstormen, de verhoging van de zeespiegel en verstoring. Voor hen scheppen we broedgelegenheid op nieuwe schelpenstrandjes langs de vogelboulevard. Het werkt; soorten keren weer terug en natuurliefhebbers genieten van de vogelgeluiden op dit ultieme vogeleiland.