Ga direct naar inhoud

Drones en natuur

Steeds meer mensen ontdekken de mogelijkheden van fotograferen en filmen met drones. Natuurmonumenten vindt het gebruik van drones in natuurgebieden ongewenst. Lees hier wat de regels zijn in de gebieden van Natuurmonumenten.

Drones

Een toenemend aantal natuurfotografen ontdekt de mogelijkheden van fotograferen en filmen met drones. Drones kunnen mooie beelden met een bijzondere invalshoek opleveren. Maar drones maken ook geluid en kunnen dieren en mensen in de natuur verstoren.

Daarom vindt Natuurmonumenten het gebruik van drones in haar natuurgebieden ongewenst. In onze gebieden gelden sowieso de wettelijke regels en besluiten van de Rijksoverheid rond het vliegen met drones.

  • Natuurmonumenten wil geen drones in haar natuurgebieden om verstoring van dieren, planten en andere recreanten te voorkomen.
  • Dronevliegers moeten zich altijd houden aan de algemene wet- en regelgeving van provincies of gemeentes ten aanzien van het vliegen met drones zoals zichtlijnen, hoogte, afstand en niet vliegen boven menigten.
  • Er mag er niet gevlogen worden in de no-fly-zones rondom vliegvelden en de gebieden die om andere redenen zijn afgesloten. Voorbeeld daarvan zijn alle Natura2000 gebieden.
  • De Wet Natuurbescherming is van toepassing op handelingen zoals het vliegen met drones. Daarbij is het criterium dat als er verstoring optreedt als gevolg van het vliegen met een drone, het vliegen verboden is.
  • Dronevliegers moeten zich aan de toegangsregels houden, zoals toegang tussen zonsopgang en zonsondergang en vrij wandelen op wegen en paden. Als een drone midden in het bos naar beneden stort, dan overtreed je de toegangsregels als je je drone gaat halen.
  • Dronevliegers mogen andere bezoekers niet hinderen en moeten hun privacy respecteren.
  • Natuurmonumenten zet – in geval van zwaarwegende ecologische argumenten - soms zelf drones in voor monitoring, bijvoorbeeld voor tellen van vogels en grazers.