Ga direct naar inhoud

Havezathe De Klencke

Havezathe De Klencke is een klein landgoed in Zuidoost Drenthe. Het heeft een lange bouwgeschiedenis, die start in 1520. De ingangspartij is gedecoreerd in Lodewijk XV stijl met een zeer rijk versierd bovenlicht.

Havezathe De Klencke

Bouwsporen

De lange bouwgeschiedenis van het huis is af te lezen aan de vele bouwsporen. Uit 1520 zijn nog enkele 70 cm dikke bakstenen muurdelen terug te vinden. De smeedijzeren muurankers onderaan in de westgevel met het jaartal 1670 verwijzen naar een uitgebreide verbouwing. Het jaartal 1764 op het luidklokje aan de gevel markeert de voltooiing van de laatste grote bouw- en verbouwperiode. Bij de verkoop van het huis in 1781 zijn er elf kamers - 'behangen' en 'onbehangen' - en ruime dienstvertrekken. Uit die periode zijn drie rijk bewerkte schouwen bewaard gebleven.

placeholder

Typerende brede voorgevel

De havezathe valt op door de brede voorgevel en beperkte diepte. De ingangspartij is gedecoreerd in Lodewijk XV-stijl met een zeer rijk versierd bovenlicht. Rond het huis ligt ook nu nog een gracht. Aan het voorplein buiten de gracht staat het bouwhuis dat eerder is gebruikt voor stallen en als werkplaats.

Hoevenroute

De hoevenroute op landgoed De Klencke loopt langs alle boerderijen en het landgoed op De Klencke. De route is te vinden in de route app van Natuurmonumenten.

Grafzerken

Opmerkelijk zijn de verzaagde 17e-eeuwse grafzerken in de gevel van het bouwhuis. Het verhaal gaat dat Jonker van Welvelde onenigheid had met het kerkbestuur van Oosterhesselen. Woedend liet hij de grafzerken van zijn familie uit de kerk weghalen en opslaan bij de havezate. Twee eeuwen later kwamen de zerken van pas bij de uitbreiding van de schuur.

  • Bouwjaar: 1520, 1670, 1764
  • Architect: Onbekend
  • Status: Rijksmonument

Betekenis van De Klencke

De geschiedenis begint al vroeg in de middeleeuwen, maar in 1760 is het huis verbouwd tot wat het nu is. Bij het landgoed hoorde niet alleen grond, maar ook diverse rechten. De Klencke was een havezate, dit gaf adellijke bewoners het recht op toelating tot de Ridderschap van Drenthe, het provinciale bestuur van die tijd. Ook visrecht, jachtrecht en het benoemingsrecht van schoolmeester en predikant van Oosterhesselen behoorden bij de heren van De Klencke.

Familie Van der Wijck

Sinds begin 19e eeuw was de familie Van der Wijck de eigenaar. Zij hebben het sobere landgoed ontwikkeld tot een compleet en functioneel bedrijf. Bosbouw en landbouw vormden eeuwenlang de economische basis van De Klencke en dat is nog altijd te zien. De familie heeft het landgoed in 1961 bij legaat nagelaten aan Natuurmonumenten.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid