Kraamkamer van Moeder Natuur
Welkom in de kraamkamer
Ook in het broedseizoen ben je welkom in de natuur. Kom op kraamvisite, maar houd rekening met de dieren die nu druk bezig zijn met paren, baren en broeden. In dit seizoen zijn ze extra kwetsbaar. Ze hebben al hun energie nodig om hun jongen groot te brengen. De boswachters vragen je daarom respectvol om te gaan met hun kraamkamer:
- Houd honden aan de lijn
- Blijf op de paden
- Laat geen afval achter
Woningnood onder dieren
In Nederland heerst woningnood onder dieren. Er is een schrijnend tekort aan natuur, aan leefgebieden. Alleen in natuurgebieden hebben dieren nog de ruimte. Slechts 10% van Nederland is nog natuur. Buiten deze natuurgebieden is er nauwelijks ruimte voor dieren om voedsel te vinden, om te schuilen, om een nest te bouwen. Het monotone landschap mag dan misschien groen ogen, maar het is vermest, verdroogd of verzuurd, doods en aangeharkt. Met desastreuze gevolgen. Meer en meer diersoorten komen in de verdrukking of verdwijnen zelfs helemaal uit Nederland.
Weidevogels
Nederland was lange tijd weidevogelhoofdstad van de wereld. De omstandigheden waren optimaal: open landschap, bloemrijke weides met veel insecten voor de kuikens en drassig grasland waar weidevogels gemakkelijk bij hun voedsel kunnen komen. Niet voor niks broedt maar liefst 90 procent van alle grutto’s in Noordwest-Europa bij ons. Maar sinds de jaren 70 nemen de aantallen steeds verder af. Toen 120.000 gruttoparen, nu minder dan 40.000 paartjes. Bij kieviten, tureluurs, scholeksters en wulpen zie je vergelijkbare afnames. Meer over onze weidevogels
Broedseizoen van de kraanvogel
Een ander voorbeeld is de kraanvogel. Sinds het begin van deze eeuw broeden er gelukkig weer paartjes kraanvogels in ons land, maar dat is niet ieder jaar succesvol. Natuurmonumenten doet er daarom alles aan om deze dieren te beschermen. In het Fochteloërveen broedden de kraanvogels de afgelopen jaren vlak langs de openbare weg. Vrijwillige toezichthouders zorgen daar voor extra toezicht zodat de broedende vogels en kuikens zo min mogelijk worden gestoord. Project Fochteloërveen Toekomstbestendig
Op kraamvisite in de natuur
We roepen iedereen op rekening te houden met de dieren in de natuur, zeker in het broedseizoen. Zodat ze zich in alle rust kunnen voortplanten en zorgen voor hun jongen. Dus houd je aan de regels en gun de dieren een kalme kraamtijd. Het broedseizoen duurt formeel van 15 maart tot 15 juli.
Maak van je tuin een thuis voor dieren
Buiten natuurgebieden is het voor dieren moeilijk om te overleven. Waar vinden ze nog een plek om hun nest te bouwen, te schuilen en genoeg voedsel te vinden? Gelukkig kun je de dieren een handje helpen, gewoon in je eigen tuin. Mathiska, onze boswachter met groene vingers, weet als geen ander hoe je een tuin vol leven krijgt. Door bijvoorbeeld een nestkastje op te hangen.