Ga direct naar inhoud
Terug

Tuinpad van Open Erf De Groote Modderkolk

Waar: De Groote Modderkolk

Tuinpad
6 minuten
0,5 km
  • Rolstoel met begeleider
  • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Op het Open Erf De Groote Modderkolk komen natuur en zorg samen.  Op de woon- werk- en zorgboerderij wonen en werken (jong-)volwassenen met een verstandelijke beperking. Samen met hun begeleiders telen zij op biologische wijze groenten, kruiden en bloemen. Daarnaast verzorgen zij het kleinvee en verwerken zij de geoogste producten in allerlei lekkers dat in de theeschenkerij verkrijgbaar is. De bewoners en dagbesteders heten je van harte welkom op het Open Erf!

De tuinpadroute voert niet alleen over het erf en door de moestuin van De Groote Modderkolk. Je komt ook langs de potstal waar de Herenboeren een coöperatieve boerderij runnen voor de productie van puur en eerlijk voedsel.



De route is gemarkeerd met pijlen Tuinpad en voert over vlakke paden van klinkers en stevige halfverharding. Daardoor is deze route goed begaanbaar voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollator of kinderwagen. Vanwege het klaphek aan het eind van de route adviseert de boswachter begeleiding in geval van rolstoelgebruik.

Afsluiting route vanwege coronavirus: Het erf bij Open Erf de Groote Modderkolk is afgesloten. De gezondheid van de cliënten van Verdandi komt in gevaar. Met deze maatregel beschermen we de bewoners op het erf, want het is best moeilijk om afstand te houden! Ook de boerderijwinkel en theeschenkerij zijn gesloten.

Waar kun je starten

Grootouder met kind bij boerderijwinkel

Wat kom je onderweg tegen?

Gedeeld erf

1. Gedeeld erf

Op het Open Erf De Groote Modderkolk maken diverse organisaties gebruik van de gebouwen.

In het eerste gebouw links werken de boswachters van Natuurmonumenten; dit is het kantoor van de beheereenheid Zuid Veluwe en IJsselvallei.

Het tweede gebouw links huisvest de woon-, werk- en zorgboerderij de Groote Modderkolk van Verdandi. Verdandi maakt deel uit van DeSeizoenen. Geïnspireerd door de antroposofische visie wonen en werken hier (jong-)volwassenen met een verstandelijk beperking. Overdag wordt de groep aangevuld met mensen die op deze mooie plek hun dagbesteding hebben. Wat zij zoal doen? Kijk maar rond! Maak vooral een praatje, veel mensen vertellen met trots waarmee ze bezig zijn!

De potstal (2e gebouw rechts) is het centrale punt van de Herenboerderij. Sinds de zomer van 2019 is er een Herenboerderij gestart op het open erf De Groote Modderkolk. Een Herenboerderij is een kleinschalige gemengde boerderij die in eigendom is van 200 huishoudens (Herenboeren). Zij richten de coöperatie op, investeren in de oprichting van hun bedrijf en delen samen de kosten. Samen bepalen de huishoudens wat ze willen eten. De boer – in dienst van de coöperatie – verbouwt op duurzame wijze tientallen soorten groenten en fruit en verzorgt de dieren die vlees en eieren leveren.

Potstal

2. Potstal

Neem gerust een kijkje in de potstal. Van oktober tot medio april staan in deze moderne potstal Brandrode runderen. Deze koeien werden van oudsher gehouden in de IJsselvallei. Het is een oer-Hollands veeras en is erkend als Zeldzaam Huisdierras. De Herenboeren verzorgen de runderen. 

Achterin de stal, boven de doorgang, hangt een nestkast voor kerkuilen. Zij zijn hier vaste bewoners en brengen elk jaar succesvol een nestje uilskuikens groot. Hun voedsel loopt door het stro en over het erf: muizen!

Theeschenkerij

3. Theeschenkerij

De plek voor een vers kopje koffie of kruidenthee met zelfgemaakte appel-, pompoen- of worteltaart. Het wordt geserveerd met een extra glimlach van de deelnemers aan de horecagroep van Verdandi. De ingrediënten komen natuurlijk zoveel mogelijk uit eigen moestuin of boomgaard. Wist je dat Koningin Beatrix heeft hier ooit samen met de bewoners appels heeft geschild voor de taart?

Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

    • Ondergrond pad: het erf is geheel verhard met klinkers, het stuk door de tuin is halfverhard met aangestampt stevig materiaal. Hierdoor is de gehele route geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en mensen die voor het wandelen afhankelijk zijn van een stevige en vlakke ondergrond.
    • Aan het eind van de route is een klaphek die naar binnen opendraait. Daarom adviseren we een begeleider bij gebruik van een rolstoel.
    • Parkeren: er is 1 gehandicaptenparkeerplaats
    • Zitgelegenheid: op het erf staan diverse picknickbanken.
    • Toilet: In het theehuis is een rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig.
  • Herenboeren Groote Modderkolk

  • Theeschenkerij De Groote Modderkolk

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes