Ga direct naar inhoud

Herstel Bantam

De ’s-Gravelandse Buitenplaatsen zijn bijna vier eeuwen oud. Om die mooie historie voor altijd veilig te stellen voert Natuurmonumenten een omvangrijk herstelplan uit voor herstel van de bossen, lanen en parken.

Bantam

Het herstelplan is een groot project waar veel geld mee gemoeid is. De steun van de Vrienden van de 's-Gravelandse Buitenplaatsen is daarbij van onschatbare waarde.

Werkzaamheden Bantam

Een belangrijk onderdeel van het Herstelplan ’s-Gravelandse Buitenplaatsen is het opknappen van het gedeelte 'Klein Zwitserland', een prachtig voorbeeld van de vroege landschapsstijl. Je kunt hier nu weer prachtig wandelen. 

Slingerbeek en vijver

Langs de beek zijn in 2012 bomen gekapt om ruimte te maken voor nieuwe bomen en heesters. De nieuwe aanplant (2013) zorgt voor veel meer variatie in het gebied. De beek is weer schoongemaakt en de dikke bladlagen weggehaald.

Historische wandelpaden en bruggen

Het gebied is nu ook weer toegankelijk en beter beleefbaar voor de wandelaars. Oude paden die verdwenen waren, zijn op basis van historische kaarten opnieuw aangelegd (2012). Daardoor is er 2,5 kilometer extra wandelpad bijgekomen. Als je een wandeling over de historische paden wilt maken, kun je de wandelroute volgen, die Natuurmonumenten op Bantam heeft uitgezet. Download de wandelroute over Bantam

Natuureiland

Van het eiland op Bantam is een echt natuureiland gemaakt. De brug aan de zuidkant is weggehaald en de brug aan de noordkant is afgesloten voor publiek. Zo is een beter rustgebied ontstaan voor de dieren die hier leven. Een eigen eiland voor de reeën, vossen, egels, boommarters, muizen, ringslangen en dassen. Ook de bosvogels, rosse vleermuizen, boomvalken of buizerds profiteren hiervan. En kwetsbare planten kunnen zich hier beter ontwikkelen, zoals dalkruid en eikvaren. Het eiland zal als natuureiland worden beheerd.

IJsvogels kunnen broeden tussen de wortels van een boom:

Nest IJsvogel Bantam

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid