Vogels voeren, dit geef je ze in de lente
Voor veel vogels is de lente een behoorlijk intensieve periode. Een nest maken, broeden, jongen voeren... En dat terwijl er nog niet heel veel insecten zijn om te eten. Je kunt ze helpen door nog steeds bij te voeren. Boswachter Mathiska legt uit wat je ze het best kunt voeren. Extra fijn: het meeste heb je waarschijnlijk al in huis!
Vetbollen ophangen, voer strooien, pindaslingers rijgen... In de winter zorgen we goed voor de buitenvogels, maar wist je dat ze in de lente ook wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken? Er is wel een verschil wát je ze het best kunt geven. In de winter moeten vogels zich warm kunnen houden en hebben ze vooral vetten, noten en zaden nodig. In de lente zijn er al wel wat insecten, maar die kruipen vaak nog ver weg, na een koude nacht bijvoorbeeld, of als het regent. En dat terwijl vogels juist nu een topprestatie neerzetten: nesten bouwen, eieren leggen en de jongen voeren.
Vogelvoer uit eigen keuken
Vogels hebben in de lente vooral behoefte aan eiwitten (bijv. gedroogde insecten), energierijke dingen (zoals rozijnen) en kalk (vergruisde eierschalen). Aan vet hebben ze nu minder behoefte, maar het is wel een handig plakmiddel om er een vetbol of iets wat daarop lijkt te maken.
- Gebruik (ongebruikt!) hard frituurvet, vogelvoer (bij voorkeur een speciaal lentemengsel) en/ of haver, gedroogde insecten, rozijnen en noten.
- Laat het frituurvet langzaam smelten, zorg ervoor dat het niet te heet wordt en voeg de andere ingrediënten toe.
- Het makkelijkst is het om dit in een lege glazen pot te doen, het hard te laten worden en het in een houder buiten te hangen.
Voor honden zijn rozijnen schadelijk, dus zorg ervoor dat die niet bij het vogelvoer kan.
Een voedertafel
Zet een losse voedselplank op een stok en maak er eventueel een dakje boven. Leg daar klokhuizen op of ander fruit dat je over hebt. Een overrijpe banaan bijvoorbeeld. Daar komen allerlei vogels op af zoals merels. Wel regelmatig de tafel schoonmaken.
Wat is een goede plek voor het vogelvoer?
Hang het voer niet op in de zon, dan smelt het vet. Je wilt niet dat het op hun veren komt natuurlijk. Verder hebben vogels beschutting nodig. Zet of hang het vogelvoer in een rommelig hoekje met struiken of hang het op in de klimop. Dan kunnen ze rustig eten en weer veilig wegvliegen.
Maak een smidse voor zanglijsters
Leg ergens op een beschut plekje in je border een losse stoeptegel of andere platte steen. Zanglijsters gebruiken die stenen om slakken op stuk te slaan. Zo ben jij van je slakken af en heeft een zanglijster weer wat te eten. Dit staat er nog meer op het menu van de zanglijster: insecten, pissebedden, duizendpoten en wormen.
Badderen en drinken
Behalve eten moeten vogels ook af en toe hun eigen veren poetsen. Een waterschaal in een veilig plekje voldoet al, kunnen ze meteen drinken. Maar je kunt ook een klein vijvertje aanleggen.
Nog meer tips voor je tuin
- Bekijk hier welke vogels in je tuin leven en hoe je ze herkent
- Bekijk hier alle tuintips van boswachter Mathiska.
- Wil je vogelsnacks maken met kinderen? OERRR heeft heel veel doe-het-zelf beschrijvingen online staan: van een lekkere appelsnack tot een recept om een echte taart voor de vogels te maken.