Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vogelgriep

12 januari 2022 | Lize de Vries

Momenteel heerst er vogelgriep in Nederland. Het gaat om een zogenaamde hoogpathogene variant, die voor vogels besmettelijk is. Bezoekers van onze gebieden raden wij aan zieke en dode vogels te laten liggen. Blijf op de paden en houd honden aan de lijn. Zo help je mee om verspreiding te voorkomen.

Brandganzen in vlucht

Vogelgriep manifesteert zich vooral bij watervogels zoals ganzen en eenden. Wereldwijd komen er verschillende vogelgriepvirussen voor. Sinds oktober worden dode watervogels, zoals zwanen en ganzen, in natuurgebieden gevonden. Het vogelgriepvirus is in heel Europa aanwezig.

Wat kun jij doen om voorspreiding te voorkomen?

  • Raak geen zieke en dode vogels aan en blijf uit de buurt van vogels die afwijkend gedrag vertonen. Vogels kunnen ongecontroleerde bewegingen maken of heel suffig ogen. 
  • Houd honden aan de lijn. Honden kunnen ziek worden als ze in aanraking komen met dieren die vogelgriep hebben.
  • Blijf op de paden. Probeer zoveel mogelijk de rust te bewaren in gebieden waar veel watervogels zijn. Hiermee voorkom je de verstoring van watervogels en verklein je de kans op verspreiding.
  • Mocht je onverhoopt dode vogels tegenkomen, dan is een enkele dode vogel niet vreemd in de winter, maar vind je meerdere dode of zieke vogels in één gebied dan kun je daarvan melding maken via dit meldingsformulier van het Dutch Wildlife Health Centre. 

Verspreiding

Gedurende het winterhalfjaar kan het virus zich blijvend manifesteren, waarbij er oplaaiende pieken (kunnen) optreden. Watervogels verplaatsen zich regelmatig in de winter, afhankelijk van waar de vorstgrens ligt. De beschikbaarheid van open water is voor watervogels vaak essentieel. Onze boswachters zijn extra alert bij vorst omdat ganzen en eenden zich dan meer verplaatsen. Door deze vorsttrek neemt de kans op verspreiding van de vogelgriep toe. 

Er is niet elk jaar sprake van een grote uitbraak omdat niet elke variant even besmettelijk en ziekmakend is.

Volksgezondheid

De verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid, voorlichting en communicatie over vogelgriep ligt bij de overheid. De regionale veiligheidsregio neemt de regie bij een uitbraak en kan ook maatregelen treffen om verdere verspreiding te voorkomen. 

Momenteel geldt vanwege het virus voor professionele pluimveehouders een landelijk ophokplicht en in regio's waar een besmetting bij een pluimveebedrijf is geconstateerd, geldt een vervoersverbod voor pluimvee.

Maatregelen

Natuurorganisaties staan in nauw contact met de veiligheidsregio’s en werken samen als er maatregelen worden ingesteld voor natuurgebieden. Onze boswachter houden de situatie goed in de gaten en bij een ernstige uitbraak kunnen natuurgebieden  tijdelijk worden afgesloten en kan het noodzakelijk zijn om dode vogels te ruimen. Dit gebeurt altijd onder regie van de veiligheidsregio. Gelukkig is de omvang van de vogelgriep in onze meest kwetsbare en waterrijke gebieden nog beperkt, wij hopen natuurlijk dat dit zo blijft.

Voor achtergrond of meer gedetailleerde informatie verwijzen wij naar de site van de overheid.

Lize de Vries

November, en een fatsoenlijke vrouw en dichteresje en courtisane en kende haar verdeeldheid niet en dat de weduwe bang was voor inkijken. Ik wou dat ik t water stonden en dronken en zichzelf zagen, t rammelen van de straatlantaarn op t stapeltje liggen en liet zich nat worden. Het duurde nog al.