Waar de verdronken dorpen in zee zijn verdwenen, herinneren meerpalen en stukken steiger nog aan het oude getijdenhaventje ‘Haven Rattekaai’. Een plek van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over het slikken- en schorrengebied van het Verdronken Land van Zuid-Beveland.
Gedurende lange tijd was Tiengemeten in handen van de familie Van Brienen. Zij woonde er echter niet zelf; de baron liet het eiland beheren door een opzichter.
De enorme rietgedekte schuur van de Marguerita Hoeve is een markant oriëntatiepunt bij de haven van het eiland Tiengemeten. In de schuur vind je Bezoekerscentrum Tiengemeten en een expositie over nieuwe wildernis in de delta.
Het landschap rondom de Plompe Toren oogt vredig en veilig, maar ooit was dat heel anders. De toren was honderden jaren geleden het middelpunt van het welvarende dorp Koudekerke, gelegen aan de Oosterschelde. Het dorp verdween, alleen de toren hield stand.
De betonnen kolos in de Zeepeduinen bij Slot Haamstede heet niet voor niets Walvisbunker. Deze bunker wordt ook wel vleugelbunker genoemd. De scherfmuur die aan de bunker gebouwd is, heeft de vorm van een walvisrug.
Tussen de kerk van het dorp Haamstede en de duinen verrijst in de 13e eeuw een robuuste, versterkte woontoren op het goed Haamstede. Slot Haamstede is een middeleeuwse burcht, compleet met torens, kantelen en een brug over een slotgracht.