Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column boswachter Maurice kruk: Rust en ruimte

31 maart 2022 | Fien Robbrechts Bruijne PhD

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Boswachter Maurice Kruk voor Melkschuur Zuidpolder

Rust en ruimte

De eerste helft van maart bracht ik door in een winters landschap van een berggebied in Noorwegen.  Al langlaufend was ik volop aan het genieten van de omgeving. Een opvallend ‘leeg’ gebied, met weinig tot geen bebouwing of infrastructuur, waar de menselijke invloed relatief gering lijkt te zijn. Een gebied met wijde open ruimtes, gelardeerd met plukjes bomen en bossen. Waar het zó stil is dat je het bloed in je eigen oren kan horen ruisen. Een behoorlijk contrast met ‘mijn’ natuurgebieden aan de noordrand van Rotterdam, waar overal aan de horizon de bebouwing en infrastructuur duidelijk zichtbaar aanwezig is. Waar je het geluid van gemotoriseerd verkeer inclusief dalende en stijgende vliegtuigen de hele dag hoort. Toch houd ik ook van deze gebieden. Zo is er ook hier een zekere open ruimte aanwezig: sta je midden in Polder Schieveen, dan kun je behoorlijk ver kijken, met de imposante skyline van de stad op de achtergrond. En het is er dan misschien niet helemaal stil, maar vergeleken met de drukke stad toch wel een stuk stiller. Het geluid van de roepende kieviten, grutto’s en tureluurs voert er in het broedseizoen de boventoon. Wie de blik niet op de horizon maar meer op de grond richt, kan bijvoorbeeld in de bermen van het Polderpad in de Zuidpolder een keur aan bloemen en insecten ontdekken, waaronder vele dagvlinders. In het vroege voorjaar komen er langzaam maar zeker steeds meer plantensoorten in bloei, en zijn ook de eerste hommels en vlinders weer op pad. In de maanden mei en juni valt er veel kleur te zien en te genieten. Elk nieuw jaar blijkt ook weer wat nieuwe planten- en diersoorten met zich mee te brengen. Zo hebben zich bijvoorbeeld in de aangeplante struwelen de nodige broedvogels gevestigd die voorheen in het geheel niet in de polder voorkwamen. Kortom, ook hier valt er veel te genieten van de omgeving. En kun je de natuur letterlijk tot bloei zien komen!

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Boswachter op het Rotterdamse platteland
Fien Robbrechts Bruijne PhD

Concertgebouw. Hij ontving me in een pot met een wonderlijk starende uitdrukking in zijn zak, dan rammelde i met de oogen en drukte zn arm, voor haar huis namen ze afscheid en hij haar zag. Maar zij had hem weer meegenomen naar Bavink en we kijken mekaar aan niets ontbreken. Waarom heeft God ook.