Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute rondom Plompe Toren, bij Burgh-Haamstede

Waar: Zuidkust van Schouwen - Nationaal Park Oosterschelde

Wandelroute rondom Plompe Toren, bij Burgh-Haamstede
1 uur 12
3,65 km

Over de route

Kilometers van tevoren zie je de Plompe Toren al verrijzen uit het verder uitgestrekte landschap. De sporen uit het verleden van de eeuwige strijd tegen het water zijn zichtbaar. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan.

Deze wandelroute voert je langs echte, ruige, Zeeuwse natuur. Richting het zuiden ligt de Oosterschelde, aan de noordkant vind je eeuwenoude inlagen en karrevelden. En midden in het geheel staat de machtige Plompe Toren, die meerdere stormvloeden doorstond.

Vogels, zeehonden en cultuurhistorie

Tijdens deze wandeling geniet je van allerlei soorten vogels, zeehonden en de monumentale Plompe Toren met een prachtige expositie die je kunt bewonderen tijdens je klim naar het uitkijkpunt.

De route is niet gemarkeerd.

Waar kun je starten

Zuidkust van Schouwen
Startpunt

Parkeerplaats Plompe Toren

Wat kom je onderweg tegen?

1. De Zeemeermin

Ooit was het dorp Westenschouwen een welvarend vissersdorp. Zó welvarend dat de vissers hoogmoedig werden. Op een dag vingen ze een zeemeermin. Haar man smeekte hen om haar weer vrij te laten, maar de vissers weigerden. De zeemeermin stierf. Innig bedroefd sprak de echtgenoot de vloek uit; het dorp zou vergaan. En zo geschiedde: de haven van Westerschouwen verzandde en vissers en dorp raakten aan de bedelstaf. Later verplaatste de vloek zich naar het welvarende dorp Koudekerke en werd de kerk afgebroken. Alleen de toren mocht blijven staan en staat sindsdien fier aan de Oosterscheldedijk…

De zeemeerman sprak:

Westenschouwen

’t zal u rouwen

dat ge heeft geroofd mijn vrouwe

Westenschouwen zal vergaan,

alleen de toren zal blijven staan

Terug in de tijd
Terug in de tijd
Terug in de tijd

2. Terug in de tijd

Eind vijftiende eeuw lag de zeedijk van Schouwen nog ruim drie kilometer verderop in de Oosterschelde. Dat kun je je bijna niet voorstellen, toch? Hier, in dit Zuidland, lagen 14 zeer welvarende dorpen waar Koudekerke er één van was. In die tijd hadden we nog geen goede bescherming tegen het water, zoals we nu de Deltawerken hebben. De bewoners van de dorpen probeerden het water tegen te houden met dijken. En wanneer men een dijkdoorbraak vreesde, werd verder landinwaarts een reservedijk aangelegd. Tussen de twee dijken ontstond een inlaag. Tegenwoordig zijn de inlagen aangewezen als natuurgebied en zijn het laaggelegen, natte moerasgebieden waar kustvogels en weidevogels voedsel zoeken, broeden en uitrusten.

Karrevelden
Karrevelden

3. Karrevelden

In de inlaag zijn zogenoemde karrevelden te zien. Dat zijn zijn laaggelegen gebieden achter een zeedijk die ontstonden doordat de bodem werd afgegraven om de dijk te versterken. Veen en klei werden met karren afgevoerd. Vandaar de naam karreveld.