Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werken in het Wooldse veen

26 september 2019 | Pim Kuijpers

In de afgelopen weken is er in het Wooldse veen druk gewerkt om het hoogveen vrij te houden van berkenopslag. Een maatregel die mede door de aanhoudende droogte in het veen helaas noodzakelijk is.

Verwijderen bosopslag en het Wooldse veen

Bomen versterken verdroging veen

In een vochtig moerasgebied zoals het Wooldse veen, krijgen bomen normaal gesproken geen kans om te ontkiemen en op te groeien. Een hoogveen zal zichzelf op deze manier open houden. Door de aanhoudende droogte van de afgelopen twee zomers zagen de boswachters met lede ogen hoe de hoeveelheid berkenopslag drastisch toenam. Zonder ingrijpen zou het kostbare hoogveen daarmee kans lopen om dicht te groeien tot bos. Bijkomend nadeel is dat bomen, doordat ze veel water opzuigen en verdampen, de verdroging in het veen nog verder versterken. 

Arbeidsintensief

Het verwijderen van boomopslag zal daarom, zo lang het nodig blijkt, met enige regelmaat plaatsvinden. Het is arbeidsintensief en kostbaar onderhoud omdat er in het gebied alleen te voet en met een bosmaaier gewerkt kan worden. Het resultaat van het zware werk is op de foto goed te zien: links van het vlonderpad is het veen vrij van opslag, rechts van het pad staat de opslag er nog.

Neerslagtekort

We hopen dat de komende jaren het neerslagtekort zich zal herstellen. Wanneer het veen meer water kan vasthouden dan zal deze dure maatregel niet of minder vaak nodig zal zijn.

Ank van Ravenswaaij
Pim Kuijpers