Lockdown voor dassen ten einde
In het voorjaar van 2020 troffen we een dode das aan bij Haaksbergen. Het bleek een ‘zogende’ das te zijn. Een moeder. De Dassenwerkgroep Twente, collega’s en vrijwilligers postten avonden bij de dichtstbijzijnde burcht. Er moest immers een moment komen waarop de jonge dassen door honger naar buiten gedreven werden.
Muisstil zitten voor dassen
Posten op een dassenburcht vereist geduld. Bovendien heeft een burcht meerdere uitgangen. Je moet er niet aan denken dat je er eentje over het hoofd ziet. Maar je kunt ook niet heen en weer lopen met posten want dan maak je teveel lawaai. Er waren veel mensen bij betrokken die verplicht een avond stil zaten op een burcht. En het kwam goed. Na enkele avonden kwamen de dieren verzwakt uit het hol gekropen. We redden drie dassen. Ze konden direct uit logeren bij de Stichting Das en Boom in Ubbergen. In hun tijdelijke onderkomen kregen ze volop de ruimte om zich verder te ontwikkelen, ze kregen weer vet op de botten. Langzaam werden ze voorbereid op een terugkeer naar de natuur. Inmiddels zijn ze in Brabant uitgezet.
Dassen ruilen
In ruil voor de drie jonge weesdasjes kregen wij eind november in Twente vier dassen terug Janneke, Meurse, Bella en Edward. Samen met de Dassenwerkgroep Twente omheinden we een terrein voor hen bij een oude burcht. We hingen camera’s op en namen geregeld een kijkje. Zo konden de dassen wennen. Aan de camerabeelden te zien voelden ze zich er snel thuis. Langzaam vergrootten we de leefomgeving van het drietal en onlangs haalden we het gaas weg. Uiteraard volgen we ze op de voet. Tijdens hun eerste nacht zijn ze al op pad geweest in de sneeuw. Heel voorzichtig beginnen ze de wijde wereld te verkennen.
Behaalde resultaten uit het verleden bieden hopelijk garantie voor de toekomst
De Twentse dassenpopulatie staat onder druk door de vele verkeersslachtoffers en de droogte van de afgelopen jaren. De vier geplaatste dassen brengen ‘verse genen’ mee. Dat is goed voor de Twentse populatie. Eerder zette de werkgroep al dassen uit bij Vliegveld Twente met fantastisch resultaat, want één van de uitgezette dassen heeft er zelfs drie jongen gekregen en grootgebracht.
Spreken is zilver, zwijgen is goud
We vertellen niet altijd alles over terugzetacties en voorbereidende werkzaamheden. We gunnen de dieren hun rust. Dat doen we vaker. Ze kunnen zo goed wennen aan hun nieuwe woonomgeving. De dassenwerkgroep Twente informeert ons over de nieuwe bewoners in ons gebied. Via de facebook-pagina van deze organisatie kun je zien hoe het met de dassen vergaat. En omdat het hier een ‘speciale actie’ betrof maakte RTV Oost er als enige een verslag van. Hier kun je de documentaire bekijken.
Help mee!
Dassenwerkgroep Twente is een onafhankelijke werkgroep. Een kleine groep enthousiastelingen die zich inzet om een beter beeld te krijgen van het leefgebied en de aanwezigheid van de das in Twente. Het omheinen van een opvangburcht kost bijvoorbeeld al gauw € 3500,- aan materiaal. De omheining moet namelijk heel erg diep de grond in, anders graven ze er onderdoor. Ook andere zaken vragen veel tijd, want we controleren samen met de Dassenwerkgroep de eerste periode de burcht elke dag. Dat doen we met liefde. Gelukkig droegen enkele sponsoren zoals Twente Quality Centre bij. En toch zou het fijn zijn als de Dassenwerkgroep zelf ook wat vet op de botten zou krijgen. Een kleine donatie voor toekomstige projecten is welkom. Doneren kan hier.