Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Strypemonde in Voornes Duin

Waar: Voornes Duin

Strypemonde
1 uur 40
5 km
  • Honden welkom, mits aangelijnd

Over de route

Strypemonde is een betoverend bos vol verrassingen. Het (voormalige) landgoed kent een enorme variatie aan boomsoorten uit diverse delen van de wereld. Wandelend tussen metasequoia’s, steeneiken en osagedoorns bestaat er een kans dat een enorme wijngaardslak jouw pad kruist.

Historie

Het is ook een plek met een enorme historie. De naam Strypemonde verwijst naar een brede kreek, de Strype, die zich al 1500 jaar voor Christus hier begon te vormen. Zoals ook andere kreken werd de Strype vanaf de 12e eeuw afgedamd voor bescherming van het achterliggende land. Delen van het landgoed herinneren hier nog aan, zoals de eeuwenoude St Pietersdijk en Noorddijk. Rond 1900 werd aan de duinrand Landgoed Strypemonde aangelegd. Nu is een deel ervan eigendom van Natuurmonumenten.

Praktisch

  • Honden mogen mee, mits aangelijnd
  • De route is met rood/witte en later rode paaltjes gemarkeerd
  • Het pad is onverhard
  • Check jezelf na afloop altijd op teken

Waar kun je starten

Voornes Duin Aalscholver
Startpunt

Parkeerplaats Kreekpad

Wat kom je onderweg tegen?

Strypemonding

1. Pietersdijk en Landgoed Strypemonde

We staan hier op de  St Pietersdijk, in 1570 aangelegd om overstromingen vanuit de Strype te voorkomen. Helemaal vrij van wateroverlast was het gebied daarna niet. Restanten van oude dijkdoorbraken zijn nog goed zichtbaar. Zo is de vijver voor het huis “de Schaapskooy” eigenlijk een wiel, een plas die ontstaat door het kolkende water uit een gat in de dijk.

Vanaf ongeveer 1900 was het hele gebied een landgoed. Het landhuis werd in opdracht van de Rotterdamse cargadoor J. van Hoey Smith ontworpen door Jetze Willem Janzen en in 1937-1938 gebouwd. Het oorspronkelijke landgoed had een oppervlakte van maar liefst 2000 hectare. In de 20e eeuw zijn grote delen geschonken aan Natuurmonumenten en het Zuid-Hollands Landschap. Het huidige landgoed telt nu nog 100 hectare.

Parende groene kikkers

2. De Kleine Paardenwei

Je vindt hier naast het pad een graslandje genaamd de Kleine Paardenwei. Er is ook een kleine poel: voeger wellicht bedoeld voor de paarden om uit te drinken. Nu maken vooral kikkers, padden en watersalamanders van de poel gebruik om zich voort te planten of in de winter in de modder weg te kruipen.

Grote bonte specht

3. Grote bonte specht

De grote bonte- maar ook groene specht nestelen graag in boomholten. Hoe ouder een bos, hoe meer kans op aanwezigheid van holten in bomen. Delen van dit bos zijn inderdaad op leeftijd. Dat is ongetwijfeld de reden dat deze twee soorten hier algemeen voorkomen. In het vroege voorjaar hoor je vaak het geroffel van de grote bonte specht. Hiermee bakent hij zijn territorium af en lokt vrouwtjes om te paren.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes