Boer en boswachter in gesprek: van farm-to-table bij Bavette in Maasland
Midden-Delfland ligt ingeklemd tussen de grote steden Rotterdam, Delft en Den-Haag en 2,5 miljoen inwoners. Dit landschap wordt gekenmerkt door het boerenland en haar boerenbedrijven. Natuurmonumenten werkt hier samen met de boeren die grond van de natuurvereniging pachten en beheren. Boer en boswachter gaan in gesprek en geven jou een kijkje achter de schermen! In deze reeks: Paul Sonneveld van Boutique Restaurant Bavette in Maasland.
Paul Sonneveld van Boutique Restaurant Bavette
Deze keer gaat Natuurmonumenten langs bij boer Paul Sonneveld. Paul is samen met zus Maaike de vierde generatie boer in zijn familie, en boert in Maasland tegen het natuurgebied de Vlietlanden aan. Waar pa en ma met de melkkoeien verzuivelde en de zuivel verkochten in hun boerderijwinkeltje, is Bavette inmiddels een heel ander boerenbedrijf! Boer Paul: “Ik had al vroeg door dat de inkomsten bij mijn ouders niet werden verdiend door het melken alleen. Het geld kwam binnen door de activiteiten ernaast.”
Van boerderij naar restaurant
Hoewel opa en oma en zijn ouders een melkveebedrijf hadden, zijn Paul en Maaike het dus heel anders gaan aanpakken. De familieboerderij waar ze zijn opgegroeid, stamt uit 1890 en is nu omgetoverd tot 2 restaurants Sonnetje pannenkoek&zo en Boutique Restaurant Bavette. “Oma heeft Bavette toentertijd geopend”, blikt Paul terug. “Ze was erg trots!”
Van farm-to-table
Bavette hanteert het ‘farm-to-table concept’. De stallen en landerijen met het Japanse luxe koeienras Wagyu en de Engelse Hereford-runderen liggen achter het restaurant. “Wij verkopen naast kwaliteit ook beleving. Via het boerenlandpad kun je door de polder naar de stallen lopen. Op deze manier zie je waar je eten vandaan komt en hoe de dieren behandeld worden.”
“Kwaliteit staat voorop. Niet alleen op het bord van de klant, maar ook in de stal. De dieren krijgen de beste en individuele zorg.”
Dat kwaliteit voorop staat, is goed zichtbaar. “Niet alleen op het bord van de klant, maar ook in de stal. De dieren krijgen de beste en individuele zorg.” Paul geniet het meest als hij alleen in het land staat, samen met de dieren. Dat geeft hem rust in het dagelijkse hectische werk. “Maar ook als mensen zitten te genieten van een diner, geeft mij dat een enorm goed gevoel. Daar werken we de hele week naartoe.”
Natuurmonumenten & Bavette
Boer Paul heeft zelf het grootste deel van de landerijen in bezit, maar pacht ook een stuk grond van Natuurmonumenten. Hier zitten een aantal voorwaarden vast: geen mest en laat maaien. Op deze manier krijgen bloemen de kans te groeien. Op de bloemen komen insecten af, en op de insecten weer vogels.
Paul is een, zoals we dat noemen, gangbare boer op zijn eigen landerijen. Deze keuze heeft hij gemaakt om de beste zorg voor zijn dieren te geven. Zo hebben de runderen in een vroeg levensstadium veel eiwit (gras) nodig om te groeien en in een later stadium granen, om op te vetten. Maar hij ziet zeker kansen om natuur meer plek te geven op zijn boerenbedrijf, bijvoorbeeld in de vorm van akkerbloemen langs de maisvelden. De boswachters van Natuurmonumenten en boer Paul Sonneveld kijken in ieder geval beiden naar de mogelijkheden!
Foodhallen en Farmshop
Naast Restaurant Bavette is de Farmshop een aantal weken geleden geopend en wordt nu gerund door de vrouw van Paul. “De Farmshop was een langgekoesterde wens, maar we hadden de tijd niet om het goed op te zetten. Door Covid-19 moesten we wel. Dit heeft geresulteerd in een Farmshop waar je de al klaargemaakte groenten van chef Donald koopt samen met een vers stuk vlees van de Hereford of Wagyu. De groenten hoef je alleen op te warmen, het vlees bak je zelf thuis. Thuisbezorging doen we ook. Gemak en kwaliteit staan hier echt voorop.”
Ook op de Wilhelminapier in Rotterdam is Restaurant Bavette te vinden. Onder de naam Burgers&Ballen in Foodhallen Rotterdam. Na een week werken, komen mensen tijdens een vrijdagmiddagborrel hier een bitterbal of burger eten. “Hartstikke lokaal voedsel dus!”
Koop je producten bij de boer!
Als je in de stad woont en werkt, vergeet je soms dat je met jouw boodschappen kunt bijdragen aan een levend landschap op het boerenland. Koop je producten in de webshop van de Farmshop op www.bavettefarmshop.nl. Verse vleesproducten, groenten, delicatessen en wijnen worden thuis bezorgd.
Wil je de Wagyu en Hereford runderen zelf zien? En uitleg over de producten die je koopt? Langsgaan op de Kortebuurt 15 in Maasland kan natuurlijk ook!
Samenwerking boer en boswachter
De samenwerking tussen boer en boswachter verloopt vaak wel, maar niet altijd even soepel. Wanneer boswachter en boer elkaar beter leren kennen, hebben ze ook beter oog voor elkaars belangen, zoals het runnen van een gezond bedrijf en het verhogen van natuur in het boerenland.
Dat is hard nodig. De biodiversiteit in het landelijk gebied holt achteruit. Een toekomstbestendig boerenbedrijf runnen, is een hele uitdaging. Alleen met de inzet van heel veel boeren, consumenten en andere betrokkenen kunnen we het tij keren. In Midden-Delfland liggen er kansen om de omstandigheden voor de natuur én voor de boer te verbeteren.
LIFE All4biodiversity: verdienmodellen voor de natuur
Boswachters van Natuurmonumenten en boeren in Midden-Delfland werken mee in het nieuwe programma 'All4biodiversity'. Hierin werken vijf provincies, twee ministeries, natuur- en landbouworganisaties en de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel samen om de biodiversiteit van Natura2000-gebieden te verhogen en sluitende verdienmodellen te ontwikkelen. De provincie Zuid-Holland leidt het programma dat mogelijk wordt gemaakt door een bijdrage uit het Europese LIFE IP fonds.