Ga direct naar inhoud
Nieuws

Gespreid bedje voor Texelse bijen

27 maart 2018 | Suus Driessen

De Zandkuil op Texel, Nederlands eerste insectenreservaat, is afgelopen zondag opgeknapt voor de vele zandbijen en graafwespen die hier voorkomen.

zandbij

Vrijwilligers van de werkgroep Kwadijkervlot zijn zondag druk in de weer geweest met de jaarlijkse opknapbeurt van de Zandkuil. Het gebied ligt er nu weer perfect bij voor de talrijke zandbijen en graafwespen.

Uitgelezen plek

De Zandkuil geniet landelijke faam onder insectenliefhebbers. De kuil met zijn beschutte en op het zuiden gelegen zandwanden, is een uitgelezen plek voor graafwespen en zandbijen om hun nestholtes in te graven. Er komen ruim veertig soorten voor, uniek in Nederland.

Jac. P. Thijsse ontdekte de insectenrijkdom al rond 1900. Hij schreef er lyrisch over in het natuurtijdschrift De Levende Natuur en in zijn bekende Verkade-album 'Texel'. Dankzij zijn inzet verwierf Natuurmonumenten de Zandkuil in 1924.

Nestholtes

Begin jaren tachtig groeide de kuil echter steeds meer dicht. Met hulp van vrijwilligers kwam daar verandering in; sinds 1985 zorgt de werkgroep Kwadijkervlot onder leiding van Ben Brugge dat de Zandkuil geschikt blijft voor de Texelse zandbij en andere soorten zandbijen en graafwespen. Er wordt jaarlijks kleinschalig geplagd, gemaaid en zandige en lemige randjes worden afgestoken zodat de beestjes weer nestholtes kunnen maken.

Zandkuil

Aan het werk voor de zandbijen en graafwespen.

Kort tongetje

Boswachter Lucien Knol was er zondag bij en heeft de eerste bijen al gezien. “Eerst vliegen de mannetjes uit. Ze zoemen wat rond en wachten vervolgens bij de holletjes op de vrouwtjes. Daarna begint het voorplantingsseizoen. Ze zorgen ook voor de bestuiving van bijzondere planten zoals biggenkruid, leeuwentand en het zandblauwtje. Plantjes die alleen in korte vegetatie opkomen. Met hun korte tongetje halen zuigen de bijen de nectar uit de bloemen.”

De Zandkuil is niet vrij toegankelijk, maar wel goed te overzien vanaf het fietspad door natuurgebied Hoge Berg.

Zandkuil

Alle beestjes helpen

Buiten de Zandkuil laten helaas steeds minder insecten zich in het voorjaarszonnetje zien. In amper dertig jaar zijn we driekwart van onze insecten kwijtgeraakt door aantasting van hun leefomgeving. Een drama voor de natuur. Maar het is nog niet te laat. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de insecten weer de ruimte krijgen.

Ontdek wat jij kan doen voor onze insecten

 

Suus Driessen