Kwelders kansrijk voor vastleggen CO2
Nederlandse kwelders leggen samen ongeveer 60.000 ton CO2 per jaar vast. Dat blijkt uit recent onderzoek in opdracht van Natuurmonumenten. Het vastleggen van deze zogeheten Blue Carbon is vergelijkbaar met de uitstoot van 7.500 huishoudens ten behoeve van wonen en vervoer. De kwelders leggen efficiënt CO2 vast en doen dat sneller dan bossen. De koolstof blijkt ook nog eens veel langer opgeslagen te blijven.
Koolstof in planten en algen
Bureau Waardenburg voerde het onderzoek uit in vier kweldergebieden van Natuurmonumenten: de Schorren van Texel, het Verdronken land van Zuid Beveland, de Zuidgors en het Uithuizerwad. In de gebieden is op verschillende punten het koolstofgehalte in de begroeiing en de bodem gemeten en de leeftijd van de kwelder bepaald. Kwelders leggen net als zeegrasvelden en mangroves niet alleen koolstof vast in plantenmateriaal, maar begraven een veel grotere hoeveelheid koolstof in de bodem doordat algen worden ingevangen. Kwelders zijn met een totaaloppervlak van 10.000 hectare de grootste Blue Carbon ecosystemen van ons land.
Kansen voor koolstofcertificaten
Het vastleggen van CO2staat hoog op de agenda, vanwege de gevolgen van teveel CO2 voor het klimaat. Steeds meer bedrijven en particulieren compenseren de CO2-uitstoot van bijvoorbeeld vliegreizen. Zij kunnen dan koolstofcertificaten kopen om te compenseren. Natuurmonumenten verkent nu of met verkoop van klimaatcertificaten de schorren en kwelders extra beschermd en uitgebreid kunnen worden. Het onderzoek van Bureau Waardenburg laat zien dat dat zinvol is om te doen.
Natuur als bondgenoot
Deze studie laat zien dat de natuur, in dit geval kwelders, een belangrijke bondgenoot is bij het aanpakken van het klimaatprobleem. Door natuurgebieden te vergroten en met elkaar te verbinden, wordt de natuur robuuster gemaakt én kan het tevens oplossingen bieden voor de problemen waar de maatschappij voor staat. Natuurmonumenten vindt het van belang dat er wordt ingezet op zulke win-win oplossingen.
Het onderzoek is gepresenteerd aan vertegenwoordigers van de overheid, onderzoek en ngo’s. Het uitgebreide rapport vind je hier.