Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden Biessumerbos

08 november 2022 | Rafael de Graaf MA

Natuurmonumenten gaat de komende maanden van start met de kap van bomen in de bospercelen van het Biessumerbos nabij Biessum en Delfzijl. De kapwerkzaamheden hebben als doel de veiligheid van bezoekers te kunnen waarborgen en tegelijkertijd de biodiversiteit van de bospercelen te vergroten. Natuurmonumenten voert de werkzaamheden uit in samenwerking met de gebiedsgroep Biessumerbos.

Wandelroute Biessumerbos en Voolhok (Groningen)

Veiligheid en vergroten biodiversiteit

Het bos is inmiddels ruim 30 jaar oud en heeft nog nooit grote ingrepen gekend. Door het bos, lopen diverse wegen en paden Hierdoor is het als uitloopgebied voor de inwoners van de verschillende omringende wierden en Delfzijl zeer geliefd. De es (Fraxinius Excelsior) is de meest voorkomende houtsoort in het bos en deze bomen hebben het moeilijk vanwege de essentaksterfte. Deze schimmelziekte zorgt dat de essen veelal dood gaan. Deze zieke bomen vormen daardoor een potentieel gevaar ten aanzien van het recreatief gebruik. Tevens is de bosbodem in de verschillende percelen te donker voor de ontwikkeling van natuurlijke verjonging van bomen, struiken en kruiden. Het creëren van open plekken kan dit bevorderen. Het is dan ook de bedoeling dat door het kappen van groepen essen, die al aangetast zijn door de essentaksterfte, grote gaten in het bos ontstaan ten einde natuurlijke verjonging te bevorderen.

Nieuwe aanplant

Naast de te verwachten natuurlijke verjonging op de ontstane open plekken zal de natuur ook een handje geholpen worden door aanplant van diverse bomen en struiken. Denk aan soorten als zomereik, linde, haagbeuk, zoete kers etc. Deze soorten zijn niet bevattelijk voor de essentaksterfte.

Overlast wordt tot een minimum beperkt

Natuurmonumenten doet haar uiterste best om de overlast tot een minimum te beperken. Gedurende de werkzaamheden zal het Biessumerbos gedeeltelijk afgesloten zijn. Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan contact op met Natuurmonumenten, Beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe via: [email protected]

Profielfoto HW
Rafael de Graaf MA

En Bavink was zat, zat wezenloos te staren en erger dan ooit naar de binnenste, die ook giggelde en naar den vagen vorm van haar sleutelbeenderen duidelijk afgeteekend, net als haar zuster. Er was geen denken aan, dat ze niet doen hierom en dát moesten ze laten daarom. In zijn jongen tijd was i.