Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Sint-Pietersberg bij Maastricht, kort

Waar: Sint-Pietersberg

sint-pietersberg popelmondedal
1 uur 42
5,15 km
  • Honden welkom, mits aangelijnd

Over de route

Maak een afwisselende ommetje over het Plateau en langs de kalkhellingen. Passeer o.a. het fort, de oehoevallei, hoeve Lichtenberg en de mergelgroeve. Beleef de weelderige, zeldzame natuur en geniet van de vele uitzichten op de Maasvallei en het Jekerdal.

Deze route staat aangegeven met een groen rechthoekje op de wandelpaaltjes. De groene route is ook beschikbaar in de route app van Natuurmonumenten.

Zin om meer te wandelen? Volg dan de rode route van ruim 10 kilometer. Deze staat aangegeven met rode driehoekjes of kun je downloaden in de route app van Natuurmonumenten.

Download de route app

Waar kun je starten

Platform groeve met publiek
Startpunt

Parkeerplaats Oog van Sint Pieter

Wat kom je onderweg tegen?

Open Monumentendag op Fort Sint Pieter

1. Fort Sint Pieter

Je staat hier bij het imposante fort Sint Pieter. Dit fort dateert uit het begin van de 18e eeuw (1701-1702). Het diende als verdediging van de stad Maastricht voor aanvallen vanuit het zuiden. Het fort verloor zijn verdedigingsfunctie na het opheffen van de vesting Maastricht in 1867. In een van de caponnières van het fort is het ticketoffice van Maastricht Underground en tevens infopunt van Natuurmonumenten gevestigd. Loop hier binnen voor informatie of boek je ticket voor een bezoek aan het fort of de gangenstelsels.

Hoogteverschillen

De helling die je net hebt beklommen zegt het al: 'Welkom in Zuid-Limburg' met haar vele hoogteverschillen! Maar laat je niet foppen: de Sint-Pietersberg is eigenlijk geen berg, maar een plateau dat uitgesneden is door de Maas. Aan je voeten strekt de stad Maastricht zich uit.

Wijn en worm

2. Wijn en worm

Vanaf een bankje kijk je uit over het Jekerdal. In de verte ligt de witte Apostelhoeve met haar wijnvelden. De Apostelhoeve produceert (lekkere) Limburgse wijn. Door het Jekerdal stroomt de Jeker. Speur het landschap af naar deze kronkelende beek, die vroeger ook wel Worm genoemd werd. En inderdaad, vanuit de lucht, heeft de Jeker wel wat weg van dit kronkelige beestje.

Bijzondere planten en vlinders

3. Bijzondere planten en vlinders

Het plateau is heel bijzonder. Het herbergt zeldzaam heischraal grasland waar vele bijzondere planten groeien, zoals grote en kleine tijm, kleine pimpernel en kandelaartje. In de lente en zomer zie je hier ook tientallen vlinders, zoals het icarusblauwtje van bloem naar bloem fladderen. Om dit zeldzame bloemrijke grasland te behouden beheert Natuurmonumenten dit plateau zorgvuldig. Zo hooien we het grasland en grazen er mergellandschapen om er voor te zorgen dat het plateau mooi open blijft.

Praktische informatie

  • Bistro Hoffmanni

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes