Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wil de echte visdief opstaan?

26 april 2021 | Amira Mercks

Gisteren keek ik een stukje van het programma ‘Wie van de drie’. Drie personen verschijnen ten tonele en beweren alle drie één en dezelfde persoon te zijn. Maar wie is de echte? Ik zag alleen het stukje van de marechaussee, waarbij het al lastig wordt als je als ‘raadster’ niet precies het verschil weet tussen marechaussee, douane of politie.

lokvogels drijvend eiland Scheelhoek

Sinds een paar maanden hebben wij bij één van onze gebieden ook zo’n soort spelprogramma voor bezoekers geplaatst. Ook een ‘Wie van de drie’ of eigenlijk een ‘Wie van de 11’. Als je wel eens een bezoekje hebt gebracht aan vogelobservatorium Tij in Stellendam, dan heb je vast het drijvende eilandje gezien, links voor de Scheelhoekeilanden. Dit eilandje is aangelegd voor visdieven. Deze vogels kwamen hier al voor, maar met de aanleg van Tij is het drijvende eiland aangelegd om deze vogels dichterbij te halen en mogelijk hier ook te laten broeden. Er is broedgelegenheid genoeg voor deze vogels, maar voor de bezoeker vanuit Tij heel fraai om het van zo dichtbij te kunnen zien.

zicht op drijvend eiland vanuit Tij

Inmiddels zie je hier op ieder moment van de dag 10 visdieven. En hoeveel lawaai je ook maakt, ze trekken zich er niets van aan. Waarom niet? Het zijn geen echte vogels, maar lokvogels en lijken sprekend op een visdief. Alleen vliegen deze niet rond en maken niet zo’n machtige duik in het water om een visje te vangen. Ideaal dus om een mooie foto van te maken. En dat veel mensen denken dat ze echt zijn, blijkt wel uit de vele waarnemingen die gemeld worden op waarneming.nl. Dit is het grootste natuurplatform van Nederland. Hier melden vrijwilligers en vogel/natuurliefhebbers hun natuurwaarnemingen om zo een krachtig instrument te onderhouden voor natuurbehoud, onderzoek, beleid, educatie en beleving.

Soms meldt iemand dat ze op het drijvend eiland een grote stern gezien hebben. Daar lijkt de visdief zeker wel op. Zijn rug en vleugels zijn zilvergrijs en de onderdelen lichtgrijs. Visdieven hebben een zwarte kopkap die doorloopt tot in de nek. Hij lijkt nog het meest op de noordse stern. Maar visdieven hebben een langere snavel en hals, bredere vleugels, langere poten en meestal een zwarte punt aan de oranjerode snavel.

lokvogel visdief

Dus ben je van plan een bezoek te brengen aan het vogelobservatorium Tij, kijk dan goed naar de vogels op het drijvend eiland. Zijn het er meer dan 10, dan zit er een ‘echte’ tussen. En vliegt deze weg en duik het water in voor een lekker visje .. dan weet je het zeker. De echte is door jou waargenomen!

Chantal van Burg
Amira Mercks

Malligheid, der stond mogelijk geen centimeter water. Haar dag zou ook wel niets komen, want als Bekker een paar jaar versleten en daar en daar. Met uitgestrekte arm wees hij om ons heen. En daar achter die zee, in t najaar was t weiland. Dora zat op een hoogte, om ons heen. De zee ruischte.