Slangenmuur Schaep en Burgh sneuvelt door storm
De historische slangenmuur op Schaep en Burgh heeft het begeven tijdens de zware storm op zondag 9 februari. De muur is door de harde wind over een lengte van zo’n twintig meter afgebroken, evenals de aanwezige leibomen.
Afgebroken leibomen
De stukken muur liggen als een puzzel over de grond verspreid, met de afgebroken leibomen er nog op. "Als het gaat stormen ben je overal op voorbereid. Welke bomen zullen er omgaan? Maar dit...”, tuinbaas Johan van Galen Last is zichtbaar aangeslagen. "De wind heeft er vol opgestaan en dat is waarschijnlijk teveel geweest voor de steunberen aan de achterkant van de muur. Hij is gewoon afgebroken bij de grond, net als de fruitbomen die er tegenaan stonden."
Rijksmonument herstellen
De leibomen op de muur worden al jaren door een groep vrijwilligers met veel liefde onderhouden. Deze zijn helaas niet meer te redden. "De muur gelukkig wel. We gaan dit rijksmonument natuurlijk herstellen, maar dat zal nog een zware klus worden", aldus Johan. De slangenmuur is in 1998 volledig gerestaureerd, met authentieke stenen en speciale kalkmortel. Tegen deze windkracht bleek hij echter niet bestand.
Slangenmuur
De 18e eeuwse slangenmuur op Schaep en Burgh is met 3,5 meter de hoogste nog bestaande fruitmuur in Nederland. De muur dankt zijn naam aan de vorm: kronkelend als een slang. Omdat de muur gericht is op het zuiden warmt deze snel op. In de bochten ontstaan luwtes met een warm microklimaat en de muur geeft ook 's nachts nog warmte af aan de leibomen. Hierdoor kunnen zuidelijke vruchten als abrikozen en vijgen goed gedijen.
Help ons mee
Het zal een flinke klus worden om de slangenmuur te herstellen. Hierbij kunnen we alle steun gebruiken! Help ons om dit rijksmonument weer in oude glorie te herstellen en doe een donatie:
Maak uw bijdrage over naar rekeningnummer NL69 INGB 0000 0099 33 onder vermelding van Slangenmuur Schaep en Burgh
Hartelijk dank alvast!