Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schapen in het Hoge Broek bij Raalte

17 september 2019 | dr. Angelina van Geenen MPhil

De oplettende passerende fietser heeft ze vast al gespot. Grazende schapen in het Hoge Broek bij Raalte. Zij nemen bij wijze van proef dit de rol van de rupsmaaier over en zorgen dat de unieke en kwetsbare planten in dit blauwgraslandgebied meer ruimte krijgen.

Schapenbegrazing Hoge Broek 2019

Begrazingsproef met schapen

De schaapskudde van Scheperij Salland graast dit jaar als experiment drie weken in het Hoge Broek. Hier is volop te eten voor ze: riet, wilg, lisdodde, els, veel kruiden, bijzonder planten en heel veel gras. Boswachter Jos Schouten hoopt vooral dat ze de massaal opkomende elzen opeten en de verstikkende moslaag open krabben.

Eerste indruk van de begrazing

Schouten nam een uitgebreid kijkje bij de kudde: "Ik dacht dat de schapen eerst de grassen en kruiden zeer kort zouden afgrazen en dan pas aan het ruigere riet en bomen zouden beginnen. Maar het is juist andersom. Eten schapen riet en wilgen? Ja heel graag, maar alleen de blaadjes. De stengels laten ze staan. Of ze elzen eten weet ik nog niet. Een extra bonus is het schapenpaadje dat is ontstaan. Hier vinden pioniersoorten weer hun plek. Zoals de klokjesgentiaan."

klokjesgentiaan

klokjesgentiaan

Ander gezicht in het Hoge Broek

Bij een experiment horen natuurlijk veel praktische vragen: hoe lang moeten de schapen op een stuk lopen? Wordt het niet te kaal? Blijft het niet te ruig? Bij het verplaatsen van het schapenraster slaan we in ieder geval steeds een strook van 3-5 meter over. Eén ding is zeker: het ziet er aankomend seizoen anders uit op het Hoge Broek. Dat wordt even wennen.

Jantine Wesselink, boswachter Communicatie & Beleven Salland
dr. Angelina van Geenen MPhil