Boswachters van het Rotterdams platteland vragen rust voor kraamkamer van Moeder Natuur
Na een zeer zachte winter zijn de eerste lentebodes al volop te zien: de paddentrek is begonnen en vogels maken zich op voor het broedseizoen, zo ook op het Rotterdams platteland. Dat is goed nieuws: het gaat slecht met de weidevogels in Nederland, maar in deze polders dichtbij de stad broeden ze jaar na jaar. De boswachters van Natuurmonumenten kijken altijd reikhalzend uit naar deze periode waar nieuw leven ontstaat. Tegelijkertijd zien ze toenemende drukte in de natuur en daarbij het overtreden van de regels in de weidevogelreservaten. “De toegangsregels zijn er niet om bezoekers te pesten, ze zijn er om de natuur te beschermen én te zorgen dat je er van kunt blijven genieten”, vertelt Gerard van Winden, boswachter en toezichthouder bij Natuurmonumenten.
Tijdens de pandemie zagen boswachters dat de interesse in recreëren in de natuur flink toenam. Ook nu er geen coronamaatregelen meer zijn, zien ze dat het druk blijft in de natuur. Hoewel die groeiende waardering voor de Nederlandse natuur heel positief is, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. “De lente is er om van te genieten! Maar het is ook van belang dat bezoekers beseffen dat ze in het voorjaar de kraamkamer van Moeder Natuur betreden,” zegt Gerard van Winden, boswachter en toezichthouder bij Natuurmonumenten.
Weidevogelreservaat onder de rook van Rotterdam
En een van die kraamkamers vind je onder de rook van Rotterdam. Hier hebben de grutto, tureluur en kievit hun plek gevonden in weidevogelgebieden aan de noordrand van de stad. De boswachters van Natuurmonumenten beheren samen met boeren de graslanden speciaal voor de weidevogels. Dat betekent dat zij in hun werk rekening houden met de wensen van deze oer-Hollandse vogels. Omdat onze boswachters en boeren geen kunstmest en gif meer gebruiken, het waterpeil omhoog gaat en we niet maaien voor 15 juni, gaat het goed met de weidevogels in o.a. Polder Schieveen en Polder Noord-Kethel. Een aantal jaar geleden broedden hier slechts enkele. Nu vinden tientallen hier een broedplek. En daar zijn de kieviten, grutto's én boswachters erg blij mee!
“Dat willen we natuurlijk graag zo houden. Dus om die broodnodige rust te bewaren voor de weidevogels, is het wandelpad in Polder Noord-Kethel afgesloten in het broedseizoen. Weidevogels zijn grondbroeders en de nesten zijn goed gecamoufleerd. De nesten en eieren gaan zó goed op in de omgeving, die zie je gemakkelijk over het hoofd. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat de eieren tot moes vertrapt worden. Daarnaast geldt ook: hoe langer de oudervogels op het nest zitten, hoe warmer de eieren blijven en hoe sterker de jongen zijn die er straks uitkruipen. Wanneer de ouders schrikken, vliegen ze op en koelen de eieren af”, legt boswachter Gerard uit.
Op kraamvisite
Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. Met een gezamenlijke actie vragen de boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter.
Natuur is open
De meeste wandel- en fietspaden in natuurgebieden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar dieren zich kunnen terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars en fietsers om van de natuur te genieten. Op sommige plekken zijn extra maatregelen getroffen om dieren te beschermen. Zo is het wandelpad door Polder Noord-Kethel van 1 maart tot 1 juli afgesloten. Wel kun je van het gebied genieten door de omliggende uitkijkpunten, zoals vanaf de zwevende picknickbank de Overtoom aan de Harreweg en het uitkijkpunt aan de Groeneweg.
Of fiets eens de weidevogelroute langs verschillende polders op het Rotterdams platteland!