Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herstel historische spiegelvijver landgoed Nijenburg

13 september 2022 | mr. Dina Kof B

Eind september wordt de spiegelvijver bij Huis Nijenburg op landgoed Nijenburg opgeknapt. De bomen die rondom de vijver staan zijn aan het einde van hun levensduur en in slechte staat. Daarom worden ze vervangen door nieuwe bomen.

Spiegelvijver bij Huis Nijenburg

Einde levensduur

Veel bomen op Nijenburg, waaronder de bomen bij de Spiegelvijver en bomen van de zichtas en de verschillende lanen, zijn aangeplant in de negentiende eeuw toen de Engelse landschapsstijl in zwang kwam. Deze bomen zijn nu vaak aan het einde van hun levensduur en worden slecht.

“De bomen rondom de spiegelvijver zijn ongeveer 170 jaar oud en in zo’n slechte staat dat we niet langer kunnen wachten met vervangen”, aldus Johan van Galen Last, specialist beheer buitenplaatsen van Natuurmonumenten. “Als je ze langer laat staan wordt het risico op omwaaien en daarmee op schade en ongelukken te groot. De bomen worden daarom eind september gekapt, op een rode beuk na. Die is nog in redelijke goede staat. “We planten er nieuwe bomen met een flinke omvang voor terug, zodat een mooi toekomstbeeld gegarandeerd is. Die bomen krijgen alle ruimte om vol en mooi uit te groeien.”

Nieuwe bomen

De nieuwe bomen die bij de vijver geplant worden zijn tulpenbomen, Hollandse linde, amberboom en een rode beuk, die gespiegeld rondom de vijver komen te staan. “Deze soorten zagen we veel bij landgoederen in de 19e eeuw en passen dus prima op deze plek. Het waren soorten uit verre streken, met mooie (herfst)kleuren. Voor die tijd nieuw en dus bijzonder. Daarmee waren het in feite statussymbolen”, vertelt Johan.

Historische beeld in stand houden

Het hele landgoed Nijenburg, met gebouwen, tuinen, bossen en weilanden, is rijksmonument, onder andere omdat het nog steeds zo’n compleet landgoed is. De ligging van het landgoed op de strandwal, met het bos en de polders daar langs, is heel bijzonder. Het is een van de weinige landgoederen dat nog zo compleet is: landhuis, tuinen, bossen, graslanden en boerderijen vormen nog steeds een eenheid. Natuurmonumenten wil die eenheid én het historische beeld in stand houden dan wel terug brengen.

Natuurmonumenten heeft daarom in tussen 2008 en 2015 de historische aanleg van parkbos en tuinen hersteld. De Kattenberg is hersteld, waarbij de monumentale linde bovenop de berg een goede snoeibeurt kreeg. In het Engelse Werk of het Deelens bosje zijn de slingerende paden en de Comédie hersteld en in het Franse Werk de lanen. De tuinpleinen voor het huis zijn ingeplant met struiken volgens het oorspronkelijke plan. “We herstellen het landgoed stap voor stap in zijn oude glorie. Je wacht steeds zolang met ingrijpen tot je denkt: nu kan het echt niet langer wachten”, vertelt Johan.

Ook de komende jaren zet Natuurmonumenten zich in voor het behoud en de versterking van de cultuurhistorie, de natuur en de recreatieve mogelijkheden van Nijenburg.

mr. Dina Kof B