Nieuwkoopse otter verhuist naar de Reeuwijkse Plassen
Succes in otterland. In de Reeuwijkse Plassen zijn sporen van een ottervrouwtje gevonden. DNA-onderzoek wijst uit dat zij in 2017 in de Nieuwkoopse Plassen is geboren.
In de Reeuwijkse Plassen zijn sporen van een ottervrouwtje gevonden. DNA-onderzoek wijst uit dat zij in 2017 in de Nieuwkoopse Plassen is geboren. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten is trots dat een otter, die geboren en getogen is in zijn gebied, nu ook succesvol naar andere gebieden gaat: “We weten dat otters na een jaar op zoek moeten naar een eigen territorium en dat Reeuwijk daar geschikt voor is. We vermoedden al dat de eerder gespotte otters in Reeuwijk uit Nieuwkoop afkomstig waren, dit vermoeden is nu bevestigd”.
Spraints
Wijnand Dijkstra is vrijwillig otterteller in het Groene Hart. Hij speurt de gebieden af, vooral op zoek naar de otteruitwerpselen, spraints genaamd. Hij heeft de afgelopen winter uitwerpselen in de Reeuwijkse Plassen gevonden en laten onderzoeken door Wageningen University & Research. Daar is uitgekomen dat de uitwerpselen die hij gevonden heeft afkomstig zijn van een mannetje en een vrouwtje. Dijkstra: “En uit het onderzoek bleek dus dat van dat vrouwtje al eerder uitwerpselen zijn gevonden, maar dan in de Nieuwkoopse Plassen. Ze is dus zelfstandig naar de Reeuwijkse Plassen gegaan. Waarschijnlijk heeft ze ook succesvol de faunapassage onder de A12 gepasseerd.”
Kraamkamer
Dat de Nieuwkoopse Plassen een kraamkamer is voor otters was al bekend. Dat ze zich nu van hieruit ook vestigen in een ander gebied is goed voor de verspreiding en daarmee voor de toekomst van de otters in het Groene Hart. Positief is dat er ook uitwerpselen van een mannetje zijn gevonden. Het is nu wachten op jonge otters in de Reeuwijkse Plassen. Peije ’t Lam van Staatsbosbeheer, boswachter van de Reeuwijkse Plassen, is nieuwsgierig en heeft camera’s geplaatst in het gebied. “De enige manier om te weten of ze zich in het gebied voortplanten, is om jongen op camera vast te leggen. De dag dat er jonge otters op beeld verschijnen, zal ik beschuit met muisjes trakteren op kantoor”. Het is echt een grote eer als er na tientallen jaren weer jonge otters door ons gebied rennen en zwemmen.”, aldus ’t Lam.
Faunapassages
Het is goed nieuws dat de otters zich langzaamaan verspreiden door het Groene Hart. Allereerst zijn de Nieuwkoopse Plassen zelf zeer geschikt en dienen ze als stabiele kraamkamer. Sinds 2015 worden er ieder jaar jonge otters geboren. De faunapassage onder de A12 door is al veel eerder ingericht en in 2016 zijn er faunapassages onder de Uitweg, ten oosten van de Nieuwkoopse Plassen aangelegd. De gemeente Alphen aan den Rijn maakt in november de Ziendeweg naast de Nieuwkoopse Plassen veiliger voor de otter om te kruisen. Zo zijn er dus meer plekken waar otters minder kans hebben om aangereden te worden. En dat zorgt er ook voor dat het aantal otters in het Groene Hart zich langzaam maar zeker uitbreidt. Een belangrijk knelpunt is nog de Milandweg tussen Woerdense Verlaat en Zegveld. Het zou mooi zijn als de gemeente Woerden hiervan werk maakt, want ook in de Kamerikse Nessen verblijven otters.
Zoeken
Het otteruitwerpselzoekseizoen is weer begonnen en Wijnand Dijkstra trekt er wekelijks op uit om de spraints te zoeken. Dit gebeurt altijd tussen 1 oktober en 1 maart. Wijnand vertelt: “Als de temperaturen lager zijn, blijven de spraints in het veld beter bewaard. Teveel zonlicht maakt dat de spraints bederven en er geen DNA-profiel meer uit te halen is.” Nadat hij de spraints gevonden heeft, doet ie ze in een potje met alcohol om ze te conserveren. Aan het einde van het seizoen gaan ze allemaal naar Wageningen voor onderzoek. Waarschijnlijk zijn in oktober 2020 de resultaten van het speuren van aankomende winter bekend.